Москва остава без инструменти за газов шантаж

Демонстранти с украински знамена протестират пред руското посолство в Киев срещу спирането на доставките на газ от Русия за Европа през януари 2009 година. Снимка: Ройтерс

Следващата зима позициите на Русия на газовия пазар в Европа ще бъдат по-слаби отвсякога и тя, както изглежда, няма да може да шантажира потребителите и страните, през които газът минава транзит, като ги заплашва, че ще спре доставките. Още повече, че заради кризата потреблението в региона рязко намаля. Страните от Европейския съюз и Украйна, през които преминават основните маршрути за пренос на руски енергоносители за Европа, натрупаха големи запаси от страх, че доставките от Русия могат да бъдат прекъснати. Тази ситуация позволява на контрагентите на „Газпром“ в Европа да действат далеч по-свободно. Вчера министър-председателят на Украйна Юлия Тимошенко съобщи за намерението си да съкрати значително обемите руски газ, които Киев купува, и да увеличи тарифата за транзита на синьото гориво с 65-70 на сто. Ден преди това еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс отбеляза, че Европа може да преживее до 90 дни без руски доставки. В тази ситуация Москва е принудена да прояви по-голяма сговорчивост по отношение на западните си контрагенти, смятат експертите.

„Следващата година може да купим 27-33 млрд. куб.м. газ в зависимост от това, как ще се развие икономическата ситуация“, каза Тимошенко на правителственото заседание вчера. По нейните думи такова споразумение е било постигнато на срещата й с руския премиер Владимир Путин на 2 септември в Полша. Тя потвърди, че до края на годината Украйна ще купи 33 млрд.куб.м. руски газ, но това няма да бъде санкционирано с глоби, както предвижда договорът от 19 януари. „Няма да има никакви наказателни санкции, това е изключено“, подчерта Тимошенко. Нещо повече, украинският премиер съобщи, че вече предупредила Путин, че от 2010 година таксата за транзита на руски газ през Украйна ще се повиши с 65-70 на сто в зависимост от цените на петрола.

Преди „Газпром“ фактически потвърди своята готовност да направи максимални отстъпки. Говорителят на концерна Сергей Куприянов съобщи, че очаква цената на транзита да нарасне с 50-60 на сто. При това той използва изключително изящни формулировки, за да обясни сговорчивостта на „Газпром“. „Тарифата за транспортирането на газ през територията на Украйна се определя според заложената в договора формула“, обясни Куприянов. „Цената може да варира в зависимост от цените на петрола. Към момента прогнозата на „Газпром“ за следващата година е 2,56-2,70 долара за 1000 куб.м. на 100 км. Реалната величина на тарифата ще се определя според фактическите данни за цените на мазута, газьола и природния газ в определения период“.

В сряда „Нафтогаз Украйна“ официално съобщи, че от 2010 година цената за транспортирането на руски газ в Европа може да се повиши от сегашните 1,7 долара до 2,7 долара за 1000 куб.м. на 100 км. Това ще увеличи разходите на „Газпром“ в Украйна от 2,1 млрд. до 3,3 млрд. долара дори ако обемът на доставките намалее през тази година. При това не е изключено тези цени отново да бъдат преразгледани в ущърб на „Газпром“.

Сега Русия е принудена смирено да приема подобни удари и да се въздържа от обичайната за нея остра реакция. Към днешния ден Украйна е натрупала в подземните си газохранилища около 25 млрд.куб.м. газ от планираните 28 млрд.куб.м. Тези запаси позволяват на Киев да не се страхува, че доставките на газ от Русия могат да бъдат прекъснати следващата зима, в случай че преговорите с Москва се провалят. Европа, която натрупа горчив опит през януари, също се подготви за възможни прекъсвания на транзита на руски газ. Както заяви Пиебалгс, с оглед на натрупаните големи запаси следващата зима в Евросъюза няма да има проблеми при снабдяването с газ на потребителите. По думите му Европа може да издържи 90 дни без руски газ.

В началото на юли Европейската комисия посъветва страните от ЕС да се запасят със синьо гориво в случай на нова кризисна ситуация с доставките на руски газ за Европа през Украйна и днес тези планове са реализирани на практика. През януари тази година доставките от Русия не стигаха до потребителите в ЕС в течение на две седмици заради търговските разногласия между руската и украинската страна. По думите на Пиебалгс в случай на нова газова криза ЕК е готова да изпрати експерти в Русия и Украйна за разрешаване на конфликта. Освен това комисарят каза, че евентуална нова криза би била истинско бедствие за европейската общественост и че „ние не можем да позволим това“.

Експертите смятат, че в такива условия Русия не е готова за нов конфликт с потребителите и транзитьорите, още повече че януарската газова война имаше доста негативен ефект върху репутацията на Москва като доставчик. „Има ясни признаци за това, че Русия е готова на компромис с Украйна“, отбелязва консултантът от компания „РусЕнерджи“ Михаил Крутихин. „Последните договорености, за които споменава Юлия Тимошенко, са сериозен жест на помирение от страна на „Газпром“, тъй като те означават, че компанията няма да работи на принципа „взимай или плащай“ и ще се съгласи да доставя на Украйна по-малки обеми газ през следващата година“, казва Крутихин. Според него тази миролюбива позиция на руската страна може да се дължи на факта, че досега няма яснота по „Южен поток“, доколкото позицията на България по проекта все още не е определена. „Освен това няма никаква яснота и по проекта „Северен поток“, където препъни камъкът може да се окаже Швеция, смята анализаторът. „В тази ситуация Москва ще бъде принудена да поддържа връзката с Киев. Ако ситуацията около обходните маршрути съвсем се влоши, не е изключено Москва да се съгласи на още жестове. По Нова година може да няма никакви конфликти, което би било чудесно.“ В крайна сметка, както отбелязва Крутихин, позицията на Москва ще бъде пряко зависима от тези два обходни маршрута, които имат за цел да намалят зависимостта на Русия от транзита през Украйна. „Ако бъде постигнат прогрес по някои от другите проекти, не е изключено „Газпром“ да се опита да подчертае този факт чрез нов конфликт с Киев, за да покаже на Европа, че без алтернативните тръбопроводи тя ще трябва да се справя с проблемите, възникващи от транзита през Украйна“, смята анализаторът. „Ако това не се случи, Москва ще трябва да балансира амбициите си от прагматични съображения.“

Александър Щок, директор на отдел в компанията „2К Одит-Делови консултации“, на свой ред заяви, че Русия няма интерес от поредния газов конфликт. „Репутацията на страната като стабилен доставчик на енергоносители и без това доста пострада през последните години. Така че никой няма да провокира конфликт“, казва Щок. „Както Европа, така и Украйна имат запаси от газ, така че не може да става дума за никакъв газов шантаж.“ Нещо повече – страните ще отстояват позициите си в областта на сътрудничеството по газовите въпроси, което, както показва опитът, може да има и негативни последствия, каза експертът.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.