Япония ще строи слънчева електроцентрала на спътник

Фотоволтаични клетки от слънчева електроцентрала във Флорида. Снимка: Ройтерс

Япония, която е лишена от природни ресурси, но разполага с технологии последен писък, има амбицията да построи космическа слънчева централа, която да излъчва енергия към Земята с помощта на лазерен лъч или на микровълни. Това лято страната обяви търг за възлагане на обществена поръчка за изграждането на централата. В края на процедурата тази седмица японската държава определи предприятията и организациите, които ще разработят проекта на това футуристично съоръжение, което, според японските власти ще бъде от огромно значение за японската енергетика.

Целта на проекта е към 2030 година в геостационарна орбита (на около 36 000 километра от Земята) да бъде изведен сателит, оборудван с множество слънчеви панели. Фотоволтаичните елементи, по подобие на използваните на Земята, ще превръщат енергията на слънчевите лъчи в електричество с годишен капацитет от 5 до 10 пъти по-голям от капацитета на същото количество фотоволтаични елементи, разположени на Земята. След това електрическият ток ще бъде преобразуван в енергиен поток. Той от своя страна ще бъде излъчван от лазерен лъч или от микровълни до Земята, където ще бъде улавян от огромна параболична антена, проектирана специално за целта, и ще бъде превръщан в електричество.

„Понеже говорим за нещо като чиста и неизчерпаема енергия, смятаме, че тази система може да допринесе за разрешаването на проблемите, породени от недостига на енергийни източници и от глобалното затопляне на Земята, дължащо се на парниковите газове“, обясняват учените от „Мицубиши хеви индъстрис“, технологична група, специализирала се в авиокосмическите технологии. „Слънчевата светлина е в изобилие в Космоса“, припомнят те.

Огромното научно и промишлено предизвикателство, начело на което стои Японската космическа агенция, изглежда излязло от научно-фантастичен роман. Но Япония обмисля този проект от 1998 година и по него вече работят около 130 изследователи, обединени в десетина работни групи. Занапред броят ими само ще нараства.

На 1 септември министерството на икономиката, търговията и промишлеността и министерството на науката и технологиите повериха разработването на съоръжението и на различните експериментални елементи на „Мицубиши хеви индъстрис“ и на Института за изследвания в областта на необитаемите космически кораби – организация, обединяваща 17 компании, специализирани в електрониката, сред които „Мицубиши електрик“, НЕК, „Фуджицу“ и „Шарп“, както и фирми, работещи в други отрасли.

Преди влизането в експлоатация на централата, предвидено за 30-те години на този век, са предвидени няколко етапа. Първо, демонстрационен сателит, предназначен за експериментиране на излъчването на електричество посредством микровълни, ще бъде изведен в ниска орбита с японска ракета. Това ще стане в идните няколко години, твърди един от ръководителите на проекта, Тацухито Фуджита от Японската космическа агенция. После ще трябва да се провери дали роботи, разположени в същата орбита, по която се движи Международната космическа станция, ще могат да сглобят основните елементи от една голяма и гъвкава фотоволтаична структура с мощност от 10 мегавата. Това трябва да се стане около 2020 година. След това в геостационарна орбита ще бъде изведен прототип с мощност от 25 мегавата. Той ще служи за тестване на цялото съоръжение и за оценка на конкурентоспособността му във финансов план.

Крайната цел ще бъде производството на електричество на цена, която да не бъде прекалено висока в сравнение с цената на електричеството, произвеждано от други енергийни източници. Изследователите са си поставили за цел да разработят крайна система от 1000 мегавата, която ще позволи произведената енергия да се таксува на цена от 8 йени /0,06 евро/ за киловат-час, тоест на приблизително същата цена като енергията, добивана на Земята от слънчевите лъчи. Това ще стане към 2030 година. В сравнение с днес това ще бъде шест пъти по-евтино.

Но въпреки че тази тарифа е доста атрактивна, предстои в това да бъде убедено и японското население. Според допитване, направено през 2004 година от Японската агенция за космически изследвания, сигурността е първият повод за безпокойство, тъй като думите „лазер“ и микровълни“ плашат хората.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.