Германските консерватори залагат на култа към матроната Меркел

Плакатите с лика на канцлерката са в основата на предизборната кампания на партията й

Снимка: АФП/БТА

Няма име, само усмихнатото, достолепно лице на Ангела Меркел. Тя гледа добронамерено от огромните плакати, разлепени из Берлин, а изражението й излъчва увереността на жена държавник. За една нощ германската столица се превърна в своеобразен тевтонски Пхенян. Лозунгите, които стоят редом до образите, превъзнасящи първата жена-канцлер на Германия, също напомнят за ера, в която политическите лидери разчитаха на култа към личността, за да засилят хватката си върху властта. „Ние държим властта“, настоява един от тях. „Нова сплотеност“, обещава друг.

Консервативните християндемократи на Меркел, явно неспособни да представят политики, с които да спечелят вота, и разполагащи с по-малко от три седмици до парламентарните избори в Германия на 27 септември, превключиха на най-висока скорост. Те започнаха нова кампания, съсредоточена изцяло върху тяхното най-силно и вероятно единствено предимство – самата Меркел.

Като продължение на плакатите довечера германската телевизия ще започне излъчването на партийно-политически предавания, представящи издигането на 54-годишната Меркел от израснала в комунистическа Източна Германия дъщеря на скромен протестантски пастор до един от най-популярните канцлери в страната след войната. Партийната политика умишлено се поддържа неясна. „Ние можем да го направим – всички заедно“, гласи финалната фраза, която Меркел използва, за да привлече зрителите.

Християндемократите се надяват, че техният т.нар. канцлерски бонус ще изведе партията до победа на изборите през септември. Повечето германски политически наблюдатели са съгласни, че партията няма друг избор освен да се крие зад своята лидерка, която превъзхожда по популярност всички други консервативни политици. Показателно е, че предизборните плакати на християндемократите, на които имаше снимки на някои от консервативните министри на Меркел, бяха свалени миналата седмица и заменени с други, на които е изобразена само тя.

Безброй социологически проучвания предполагат, че около 57 процента от германците биха гласували за Меркел, ако можеха да я изберат пряко. Популярността й се дължи на сериозният тип политика, лишена от себеизтъкване и създаваща впечатление, че нещата са в „добри ръце“, които успешно управляват Германия през най-тежката икономическа криза и са пожънали поредица външнополитически победи в началото на мандата й.

Старите обвинения, че Ангела Меркел е старомодна, безлична източногерманка, която не може да произнесе свястна реч, се изпариха необратимо. Най-лошото, което би могло да се каже за нея, е, че е влязла в образа на надменна матрона, знаеща винаги най-добре как стоят нещата. Въпреки това тя убеди дори своите критици. „Ангела Меркел може да загуби изборите само ако я снимат как обира супермаркет“, писа миналата седмица берлинският ляв антиконсервативен ежедневник „Тагесцайтунг“.

Това обаче не може да се каже за партията й. Подкрепата за християндемократите на Меркел започва да намалява. Според публикувано през уикенда допитване консерваторите биха могли да се надяват да спечелят едва 34 процента от гласовете на изборитена 27 септември. Тези данни показват тревожен спад от 2 процента в подкрепата, което би могло да провали плановете за изоставяне на сегашната голяма коалиция със социалдемократите и за формиране на съюз с пазарно ориентираните либерални свободни демократи.

Анкетите предполагат обратното – че подкрепата за социалдемократите и техния лишен от блясък водещ кандидат – германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер – макар и все още доста по-малка от тази, на която се радват консерваторите, се е увеличила с два пункта до 26 процента. Ако тази тенденция се запази, Меркел няма да има друг избор освен да продължи своята тромава голяма коалиция след изборите.

Намаляването на подкрепата за консерваторите следва катастрофалното представяне на партията на Меркел в две ключови провинции – Саар и Тюрингия – на местните избори миналата седмица, където християндемократите загубиха абсолютното си мнозинство. Резултатите принудиха консервативния министър-председател на Тюрингия Дитер Алтхаус, който е един от основните съюзници на канцлерката, да подаде оставка. Значителен успех постигна партията „Левите“, която е наследник на Комунистическата партия на бившата Източна Германия.

Поражението предизвика гневни реакции от страна на видни консерватори като ръководителя на бизнес асоциацията на партията Йозеф Шларман. Той настоя Меркел да започне да обяснява на избирателите как възнамерява да създаде нови работни места. „Тя иска да сведе изборите до надпревара между себе си и Щайнмайер“, каза той.

Ако не друго, то анализът на Шларман се оказва правилен. Последното нещо, което искат висшите служители на партията, е повторение на изборите от 2005 година, които Меркел замалко не загуби, след като обеща данъчни и икономически реформи. Това отблъсна избирателите на консерваторите.

Този път Меркел умишлено поддържа неяснота по политиката. Почти не се обсъждат противоречиви въпроси като ядрената енергия и данъчната реформа. Вместо това тя и нейната партия решиха да развият култа към „Ангела“ с искрената надежда, че дори когато става дума за избори, матроната знае най-добре.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.