Карла Бруни ще лъска имиджа на Сарко в размирните предградия

Първата дама на Франция Карла Бруни заедно с Никола Саркози в Париж. Снимка: Ройтерс

Близо четири години след като парижките предградия, известни с буренясалите тротоари и разнебитени жилищни постройки, бяха подпалени при най-големите бунтове във Франция след 1968 година, ще бъдат удостоени от бляскава компания. „Напоследък станахме много модни“, казва Жилбер Роже, кмет на разположения на североизток от Париж Бонди, намеквайки за притока на филмови звезди, архитекти и политици в този непривилегирован район. „Те всички искат да ни помогнат. Идвали са дори чуждестранни политици, които питат как могат да предотвратят подобно насилие в страните си.“

Предградията ще получат още по-голямо внимание. Карла Бруни-Саркози, съпругата на президента, започва програма за обучение на младежи в затруднено положение, които искат бъдеще в модата. Още преди да е започнала, програмата беше оплюта като циничен заговор за спечелване на подкрепа от избиратели, отблъснати от президента Никола Саркози. Когато беше министър на вътрешните работи, той избра подход с „нулева толерантност“ към размирниците и ги нарече „измет“. Оттогава кракът му не е стъпвал там.

„Саркози използва славата си на хубавата си жена, за да поправи имиджа си“, каза Роже за Бруни, 41-годишната певица и бивш модел. „Тя ще пръсне малко блясък тук, но това не е достатъчно.“ По повод фондацията на Карла Бруни-Саркози, основана за да помага на „най-уязвимите“ граждани в държавата, Грегоар Вердо заяви, че благотворителната институция няма да работи само в предградията, а в национален мащаб и ще подпомага и младежи в затънтени селски райони. Все пак той даде да се разбере, че във фокуса на вниманието ще бъдат предградията. „Там има много таланти. Но на тези хора им е трудно да преминат моста“, добави той, имайки предвид чувството на изоставеност у младежите, населяващи имигрантските предградия извън Париж.

Бруни, който се омъжи за Саркози след шеметна любовна връзка миналата година, изглежда, е превърнала размирния Сен-Сен-Дени в лаборатория за своята фондация. Тя прави „предварителни проучвания“, за да определи как най-добре може да помогне на младите хора от бедни семейства да учат в елитни училища.

Едно от тях – Институтът за политически науки, който подготвя бъдещи политици – разработи програма в Бонди, насърчаваща кандидати от бедни райони. „Няма подобни проекти в областта на изкуството или модата“, каза Вердо и добави, че Бруни е подпомагана от модния дизайнер Жан-Пол Готие, който е в управителния съвет на фондацията й, за да изработи подробностите по проекта за обучение.

Очаква се догодина фондацията на първата дама да подбере първите „ученици на Бруни“ от 30 гимназии. Някои ще получат средства, за да се подготвят за приемните изпити в елитните училища. В някои от случаите таксите за частни университети ще бъдат покрити от фондацията, както и разходите за настаняване на студентите. Някои от студентите може да получат пари да учат в чужбина.

Въпреки скептицизма си Роже, бивш инструктор по плуване и кмет-социалист на Бонди от 1995 година, се опитва да звучи позитивно и казва, че ще се радва да се срещне с Бруни. „Нашите младежи се нуждаят от всичката помощ, която могат да получат“, заяви той в офиса си в модернистичната сграда, където се помещава градският съвет на Бонди. „Всички добри инициативи са добре дошли. Но една фондация не бива да заменя отговорностите на държавата. Президентът има проблеми с предградията. Това е явно начин да отклони вниманието от слабостите на управлението в тези райони.“ Правителството прави всичко възможно да насърчи инвестициите в предградията и Роже с гордост съобщава, че институтът по журналистика в Лил скоро открива клон в Бонди. Добавя, че мястото процъфтява в културно отношение. Скоро американски художници на графити ще създадат гигантска творба на една от стените.

В други отношения обаче не се е променило почти нищо след бунтовете от 2005 година, които избухнаха близо до Бонди и бързо обхванаха цяла Франция. Протестиращите обвиниха полицията за смъртта на двама младежи от електрически ток в трафопост, където се скрили, за да избегнат проверка на документи за самоличност. И днес престъпността е висока, както винаги, а обитателите на предградията привикнаха с гледките на подпалени през нощта автомобили по улиците. Актьорът Джон Траволта трябваше да съкрати престоя си в района преди година, след като 10 коли, използвани за филмовата му продукция, бяха подпалени.

Миналата седмица младежи участваха в улични битки с полицията заради обвинение, че полицейска кола блъснала мотоциклета на 18-годишния Яку Саного и причинила смъртта му, след като той избягал от рутинна проверка на пътя. Полицията отрича отговорност за смъртта на момчето.

Визията на Саркози за „по-голям Париж“ може да доведе до подпомагане на предградията. Тя донесе предложения от някои от най-прочутите архитекти в света, много от които са свързани с подобряването на транспорта. Роже ги подкрепя с цялото си сърце. Един от най-добрите университети в района е само на 10 мили от Бонди, но младежите нямат стимул да кандидатстват, тъй като по негови изчисления им трябват два часа и половина да стигат до там. А Бруни ще открие, че няма недостиг на каузи, достойни за вниманието й.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.