Нискокалоричната диета – единственият начин да доживееш до 120 в отлично здраве
Нискокалоричната диета не само подобрява физическото състояние, но влияе положително на ума и действа лечебно. Освен това тя удължава живота значително. Досега това беше доказано само при животните, но все повече хора се подлагат на жестоката спартанска диета, за да доживеят до дълбока старост в отлично здраве. Какво представлява режимът на съкратен прием на калории и може ли да се храним минимално без да полудеем, пише сп. „Нюзуик”.
Боб Кавано пуши по пет пури на ден. Обикновено той има страхотен тен и обича да яде сладко. Това не е типично за 61-годишен мъж, който планира да живее до 120 години, но Кавано има тайно оръжие: пази жестока нискокалорична диета.
От години има доказателства, че диетата с крайно малко калории удължава продължителността на живота на животните – от мишките до маймуните. А едно неотдавнашно изследване потвърждава същото за хората, подложени на подобна диета. А колкото повече научаваме за намаляването на калориите, толкова по-ясно става, че е нещо като чудо на медицината. Преди месец изследване, публикувано в сп. „Сайънс”, показа, че маймуните, подложени в продължение на 20 години на диета с малко калории, не само живеят по-дълго, но и мозъците им остават по-млади и страдат от по-малко болести, свързани със старостта, отколкото маймуните, които се хранят нормално. Но възможно ли е да сме на нискокалорична диета и да не полудеем? Според Кавано – да.
Да, диетата по дефиниция е рестриктивна (затова прилагащите просто я наричат CR – calorie restriction). Мъжете приемат 1800 калории вместо препоръчителните 2500 калории на ден. Жените ядат само 1500 – 1700 калории вместо препоръчителните 2000 на ден. Но това не означава, че не се хранят добре.
Тази сутрин Кавано, който живее на крайбрежието на Северна Каролина, приготвя закуската си – същата, която яде почти всяка сутрин откакто започна нискокалоричната диета преди осем години: по четвърт купичка овесено брашно, овесени трици, обезмаслено мляко на прах и течно обезмаслено мляко. След две минути в микровълновата фурна полива сместа с половин купичка замразени боровинки – за да си осигури антиоксиданти и да подобри свежестта на ума си. Добавя и две супени лъжици слънчогледови семки, които ще покрият 60 на сто от дневната му нужда от витамин Е. Приключва закуската си от 451 калории с чаша кафе. До вечеря няма да яде друго и твърди, че няма да огладнее.
„Закуската ми осигурява половината от храната, която поемам всеки ден,” казва Канаво. Преди да започне диетата обикновено ядял бекон с яйца, хот-дог, чипс и кифлички с канела. „Много е засищащо. Просто не огладнявам за обяд.” Бивш служител във военноморските сили, висок 177 сантиметра, благодарение на намаления прием на калории Канаво отбелязва положителни физически резултати. Преди да се залови с диетата, той тежал 80 килограма, а индексът му за телесна маса бил 26 (идеалният индекс телесна маса е между 18,5 и 24,9). Нивото на холестерола му било 273 (идеалното е под 200).
Пет месеца след като сложил начало на новия си живот, холестеролът на Канаво паднал със 103 пункта, а триглицеридите му спаднали от 145 на 63 (здравословната норма е под 150). Сега той тежи 63 килограма и твърди, че не е хващал настинка от осем години, а страданията от атлетично стъпало (tinea pedis) и окопна болест, които пазеше от времето във флота, изчезнаха напълно. Енергията му се увеличи неимоверно. „Помните ли когато сте били малки и изведнъж просто се затичвахте по двора, защото преливахте от енергия? Тази енергия се върна при мен,” казва Канаво. „Не съм се чувствал така откакто бях тийнейджър и играех американски футбол.”
Предимствата на нискокалоричната диета бяха констатирани за пръв път през 1934 година, когато група учени от университета „Корнел“ наблюдаваха как животът на плъховете се удължава с 33 на сто при намален прием на калории. Резултатите бяха констатирани при хора почти случайно. През 1991 година осем учени се затвориха в специално създадена изолирана екологична система в Туксон (Аризона), известна като Биосфера-2 (Biosphere 2), за да изследват влиянието на хората върху екосистемата. Биосферата не беше в състояние да произведе толкова храна, колкото учените очакваха и принуди изследователите да се придържат към меню с опакована храна с крайно ниско калории. Рой Уолфорд, лекарят на групата и експерт по нисък прием на калории и остаряване, забеляза, че въпреки загубата на тегло, нивата на ментална и физическа активност на групата остават отлични; кръвното им налягане и нивата на холестерола спаднали.
Изследване, пуликувано през 2004 година в Proceedings of the National Academy of Sciences описа подробно резултатите при хора, които прилагат нискокалоричната диета за дълъг период. Обектите на проучването имали по-ниски рискови сърдeчно-съдови фактори и извънредно ниски нива на холестерол. Нивата на триглицеридите били сравними с нивата на 20-годишните американци, въпреки факта, че всички участници в изследването били на възраст между 35 и 82 години.
И въпреки това механизмът зад успеха на диетата все още не е ясен. Една от основните теории е, че диетата поставя тялото в режим на оцеляване и принуждава клетките да са крайно ефикасни и форсира процеса, при който те отстраняват повредите. Изследване показа, че непреработените или повредени компоменти на клетките могат да доведат до влошаване, свързано с възрастта.
Въпреки положителните резултати на изследването, преди подлагането на нискокалорична диета е необходимо повишено внимание. „Трябва да сте сигурни, че правите нещата както трябва,” казва диетологът и говорител на Американската асоциация на диетолозите Бони Тауб-ди. Според нея случаите на недохранване са повод за притеснение. „Дори тогава няма гаранции за по-дълъг живот. Някои хора ядат лоша храна и имат добри гени, други се грижат добре за себе си, но имат лоша наследственост. Едно плюс едно не винаги е равно на две.”
Въпреки че Кавано внимава много за приетите калории, от време на време се отдава на слабостта си към сладкото. Понякога той и съпругата му излизат да вечерят навън, въпреки че по думите му че пържолата, която обикновено поръчва, „просто разкъсва стомаха ми” заради високо съдържание на мазнини. Все още яде торта (400 калории) на рождените дни на внуците си, чаша червено вино (124 калории) на вечеря „шест от седем вечери”, а всеки четвъртък може да бъде намерен да пийва бира с приятелите си в местния бар.
В останалото време вечерята му се състои от малка порция крехко месо, пиле или риба; голяма салата; а за десерт – плод и кисело мляко. По-късно Кавано изяжда своите консервирани стриди – две на ден, които трябва да му осигурят необходимите цинк и мед, и шепа ядки, включително два бразилски ореха, за да си набави селен.
След това отива на верандата с жена си. Пушат и гледат залеза. „Приемах живота все едно съм на конвейер. Появяваш се и стигаш до края, след което умираш. Но когато научих повече за нискокалоричната диета, промених всичко,” казва той. „Все още го възприемам като конвейер, но сега знам, че мога да регулирам скоростта му. Мога да го забавя. И определено целта ми е да доживея до сто години.”