Франция – целувката по бузата като „целувка на смъртта“

Снимка: Ройтерс

Това е една разпространена в цяла Франция традиция, нещо толкова присъщо, колкото франзелата или пиенето на чаша еспресо в кварталното кафене. Но сега беглата целувка по бузата, която французите си разменят, за да кажат „здравей“ или „чао“, е изложена на риск от една глобална заплаха: свинският грип.

Някои френски училища и компании, както и „гореща линия“ на министерството на здравеопазването, съветват учениците и служителите да избягват светския ритуал поради опасения, че пандемията може да го превърне в „целувка на смъртта“, или най-малкото да причини заболяване с наближаването на зимата.

В континентална Франция, до момента са регистрирани само три смъртни случая от свински грип. Равносметката е по-лоша във френските отвъдморски територии в южното полукълбо, където сега е зима, като остров Нова Каледония в южната част на Тихия океан. Там са регистрирани седем смъртни случая при общо 35 хиляди заразени, според данни на местните власти.

В цяла Франция държавната администрацията и училищните настоятелства не оставят нищо на случайността, макар в същото време се опитват да не предизвикват паника, когато учебната година започна миналата седмица.

За децата в две училища в град Гилвенек, в западната област Бретан, първият урок за годината бе изнесен от представители на местните власти: не целувайте вече по бузите учителите и останалите ученици.

„Поисках от децата да не целуват повече“, каза по телефона кметицата на града Елен Танги. „Почувствах, че взетите предпазни мерки – да се мият ръцете редовно, да не се подмятат използвани носни кърпички и да не се кашля по старите начини, не биха имали никакъв смисъл, ако позволим на децата да продължат да се целуват (по бузите за поздрав).“ „Изглежда сме първият град, който предприема прави така“, предположи Танги. Мярката просто е част от опитите за възприемане на нови и по-хигиенни навици и няма да има наказания за онези, които си разменят целувки, уточни в същото време тя. Като шеговита алтернатива, някои учители в града поставиха „кутии за целувки“: учениците пускат вътре пожелания под формата на сърца, които след това биват разменяни в клас, разказа Танги.

Мнозина във Франция съзират заплаха за любими обичаи. „Свинският грип вече промени нашия живот“, гласи заглавието на статия във вестник „Паризиен“ по повод забраната на целувката за поздрав. Правителството не призовава на забрана. Министерството на здравеопазването обаче препоръчва на „горещата си линия“ хората да избягват „близък контакт, включително здрависване с ръце и даването на целувка“.

Сайт на ведомството за пандемията препоръчва въздържане от „пряк контакт“ с хора, „да не се целуват, стискат ръце или галят по лицето“ други хора, особено болни. Той съветва гражданите да спазват минимум еднометрова буферна зона или да носят маски, ако това не е възможно. Сайтът не споменава конкретно целувката за поздрав.

„Това са препоръки, не изисквания. Хората са свободни да правят това, което желаят“, обясни оператор на „горещата линия“, който допълни, че няма право да си каже името. Пресслужбата на здравното министерство не отговори на обажданията за коментар. Основната мярка, която взима правителството, е да насърчава хората да си мият често ръцете и да кашлят в своите ръкави и кърпички, а не в ръцете, когато пристъпът е неизбежен.

Неколцина отиват още по-далеч. Представители на местните власти в западния град Кулен съобщиха, че кметът Кристоф Руйон е издал в края на миналия месец заповед, която забранява плюенето на обществени места – един по-малко разпространен обичай във Франция, като начин за предотвратяване на разпространението на вируса на свинския грип.

Други държави също предприеха енергични мерки срещу целувките.

През април, министърът на здравеопазването на Ливан – бивша френска колония, която е запазила много културни традиции от някогашния си господар, призова хората да избягват сходен обичай на целуване по бузите.

Вирусът на свинския грип причини най-малко 2837 смъртни случаи, включително 625 само през миналата седмица, откакто се появи за първи път тази година в Мексико и Съединените щати, съобщи в петък Световната здравна организация (СЗО). По данни на СЗО в глобален мащаб са потвърдени над четвърт милион случаи на заразени хора. Вирусът, известен като H1N1, се пренася по въздушен път и се предава лесно, когато хората кашлят или кихат. Повечето случаи протичат леко и не изискват лечение, за да настъпи подобрение в състоянието на болния.

Пред началното училище „Пол Бодри“ близо до прочутия парижки булевард „Шанз-Елизе“, някои родители изразиха безпокойства за свински грип, но представители на училищното ръководство обясниха, че все още не искат да призовават за забрана на целувката за поздрав.

„Казах му да спазва безопасна дистанция от другите ученици, но не съм сигурна, че ме слуша“, заяви 30-годишната Марина Ристич, докато целуваше по бузата 7-годишния си син Андреа, когато го посрещна от училище. След това тя напръска ръцете му с антибактериален гел. „Малко съм разтревожена, ето защо нося това нещо“, каза тя.

Магали Пуге – друг родител, който чака пред училището, заяви, че нейният работодател – голямата парижка верига магазини „Прентан“, е инструктирала своите служители да избягват да си здрависват ръцете или да се целуват по бузите за поздрав.

„Аз по принцип внимавам, но за свинския грип се вдигна толкова шум в медиите, че ми стана ясно – вероятно е просто все едно дали правим прекалено много или прекалено малко“, смята тя.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.