Първанов и Борисов се наритаха, ама премиерът има по-як шут

Президентът Първанов много греши, като си мисли, че може да се изказва безгрижно за кусури на правителството, както го е правил със своя съпартиец Сергей Станишев. Тогава медиите гърмяха – „Война президент-премиер! – за някакви леки критики. А тогава беше нищо, в сравнение с това, което стана в последните два дни.

Най-напред в характерния си стил Първанов се притича на мястото на катастрофата в Охрид. Там малко стана нелепо, че нещо се забавил самолета заради него, за да срещне на място българите, което веднага беше коментирано от Борисов грубо, без никаква дипломатичност. Езикът му не е като на Станишев.

По същия повод в тв интервю той направо изтърси: „Президентът предлага възстановяване на ненужни, дебилни, паразитни институции, защото са близки на Станишев“. И още: „Ако …не ти харесва, че има правителство, което не е на тройната коалиция, на твоите приятели Станишев и Доган, измисли нещо друго.”

Може би афектиран от тия думи, президентът пуснал „статия” в сайта си с критики за свързаните с Русия енергийни проекти, които Борисов замрази. И Борисов му отговори през пресслужбата си отново съвсем безпардонно:

„След толкова години в политиката и властта, президентът Георги Първанов явно най-сетне е разбрал, че е дошло време за лидерство и прагматизъм.” И след това изрежда успехите на правителството си, сред които нарежда и това, че било изградено взаимно доверие и директна връзка с Путин. „Всичко това събужда човешка завист, която за мен е разбираема”, казва Борисов.

Та Първанов отнесе ритниците. Той подритва Борисов по кокалчетата, а онзи му отговаря с як шут в задника. И е любопитно как Първанов си мисли, че ще се държи в бъдеще, като има такъв премиер насреща си.

Щеше да бъде смешно, ако всъщност не е тъжно, че президентът и премиерът на държавата ни се държат така. Първанов упорито си защитава руските енергийни проекти, които нарече „Голям шлем” и беше подигран за това дори в руски медии (виж тук).

Борисов пък е самохвалко. Бил създал директен контакт с Путин. Точно руски медии го подиграха колко бил неподготвен и как глупаво се е държал на срещата с Путин (виж тук). Как Путин го чакал прав за среща, Борисов тръгнал към него, а във фоайето видял някого, и се втурнал да го поздравява.

Голям майтап има да гледаме с тоя премиер в бъдеще, и при такъв президент.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.