„Бийтълс“ – четиримата, които разтърсиха Кремъл + видео

БиБиСи

Постер към филма на Лесли Уудхед. Снимка: личен сайт

Докато „Бийтълс“ бяха на върха на успеха на Запад, в СССР те олицетворяваха забраненото упадъчно влияние. Въпреки това те имаха многобройни фенове. Председателят на „Храма на мира и любовта „Джон Ленън“ в Санкт Петербург Коля Васин е най-големият фен на „Бийтълс“ в Русия. Симпатичен мъжага с буйна брада и вид на мечок, Васин седи сред своята фантастична колекция от сувенири, свързани с „Бийтълс“ – керамични статуетки на „Великата четворка“, чайник с надпис „Всичко, от което се нуждаеш е любов“, уличен знак от „Аби роуд“. „Влюбих се в „Бийтълс“ преди 40 години. Те станаха мои приятели, мои духовни братя“, споделя той.

Поколения деца в Съветския съюз споделяли неговата страст към британската група. Както казва руският коментатор по културните въпроси Артемий Троицки, „Бийтълс“ обърнаха десетки хиляди съветски младежи в друга религия“. Троицки твърди още, че Великата четворка и нейната музика са имали още по-дълбоко влияние. „Те отчуждиха цяло поколение от неговата комунистическа родина“.

По-големи от Горбачов?

От Русия до Украйна и Беларус „Бийтълс“ изиграха важна роля в живота на милиони отвъд Желязната завеса. Въпреки че нито веднъж на групата не беше позволено да свири в Съветския съюз, където тя беше официално заклеймена като „капиталистическа мръсотия“, според много хора, прекарали 60-те години на изток от Желязната завеса, „четиримата юначаги, които разтърсиха света“ несъзнателно са помогнали за поставянето на съветската система на колене.

„Те унищожиха комунизма по-добре от Горбачов“, казва Вова Кацман от Киев. Според един музикален продуцент от Санкт Петербург „Бийтълс“ са предизвикали културна революция, която е унищожила Съветския съюз. „Те разпалиха тиха революция в главите ни. Носехме я в сърцата си“, спомня си Юрий Пелюшонок, лекар от Минск. В Москва известният журналист Владимир Познер недвусмислено подчертава приноса на ливърпулската четворка. „Бийтълс“ подкопаха системата в по-голяма степен, отколкото по-голямата част от антисъветската литература, заради която хората отиваха в затвора“, коментира той.

Музика на рентгенови снимки

В началото на 60-те години „Бийтълс“ бяха покорили по-голямата част от света, но старите потисници в Кремъл по някакъв начин се почувстваха застрашени от тях. Както се изразява Познер, „Те притежаваха инстинктивен детектор за неща, които могат да застрашат тяхната власт“. Много хора споделят ярки спомени от проблемите, които са имали с враждебните власти.

„Наистина се страхувах“, признава Васин, за когото 60-те години не са били голям купон. „По съветско време живеех в постоянен страх. Те бяха толкова агресивни, че се страхувах, че ако кажа нещо добро за „Бийтълс“, ще ме арестуват“.

В Киев Вова Кацман си спомня как милицията го арестувала и го остригала. „Не ми пукаше. Обичах „Бийтълс“. Ако нещо е незаконно, хората го искат още по-силно“.

Тази съпричастност към голямата общност на почитателите на „Бийтълс“, противопоставящи се на авторитарната система, се чувствала навсякъде в страните от Източния блок. Тя вдъхновила забележително находчиви методи за заобикаляне на забраната на музиката на „Бийтълс“.

Старите фенове пазят така наречените „ребрени плочи“ – песни на „Бийтълс“, копирани от нелегално внесени касети върху стари рентгенови снимки. С тяхна помощ децата можели да слушат „Не мога да си купя любов“ от белите дробове на чичо Серьожа. Тайно се записвали песни от Радио Люксембург и се презаписвали многократно. „Тези касети помогнаха за свалянето на комунистическата партия“, вярва Никита Путарьов от Киев.

Музикални митове

Ако е необходимо доказателство за това колко радикално се е променила Русия, трябва да обърнем поглед към настоящия вицепремиер Сергей Иванов – голям фен на „Бийтълс“. Той даже настоява, че се е научил да говори безупречно английски, благодарение на техните песни. „В Съветския съюз официалната пропаганда беше едно, а истинският живот – съвсем друго“, казва той.

Стилът на „Бийтълс“ покорил цели поколения в Съветския съюз. „Те ни повлияха във всичко – в музиката, в начина, по който се обличахме и по който живеехме, във всичко“, разказва импресариото Стас Намин.

Якета без яки, известни като „Битловка“, били скърпвани от стари дрехи, стари войнишки ботуши били префасонирани в стил „Бийтълс“, а тъй като повечето западни медии били блокирани, странните митове за „Бийтълс“ никнели като гъби.

Юрий Пелюшонок си спомня слух, който чул в училище и според който „английската кралица подарила на Джон Ленън златен автомобил, а „Бийтълс“ трябвало да свирят в клетка, за да се предпазят от обезумелите си фенове“. Най-често срещаният мит гласи, че групата изнесла таен концерт в съветска военновъздушна база на път за Япония. Феновете от всички краища на СССР твърдят, че това се случило близо до родните им места.

Всяка година Васин организира партита по случай рождените дни на всеки член на Великата четворка. На партито в памет на Джон Ленън над десет банди свириха песни на „Бийтълс“ в претъпкания с тийнейджъри и старци клуб, които пееха всяка песен в един глас.

По БТА

*Лесли Уудхед, известен английски режисьор и продуцент, е автор на новия документален филм „Как „Бийтълс“ разтърсиха Кремъл“

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.