Гърция: избори за двама

Криминалист оглежда събира улики след взрива пред Атинската борса. Кризата, пожарите и проявите на насилие през август доведоха до предсрочни избори в Гърция. Снимка: Ройтерс

Новото правителство на Гърция, което ще дойде на власт след предсрочните парламентарни избори на 4 октомври, ще се изправи пред предизвикателството за връщане на икономиката в орбитата на растежа и за финансово оздравяване на страната.Кризата изчерпа резерва за растеж и сега е явна опасността рецесията да бъде последвана от дълъг период на застой. В същото време доста ограничена заради огромните дефицити е възможността за насърчаване на икономическата активност чрез държавни разходи.

Гърция получи от Брюксел отсрочка за сваляне на бюджетния дефицит под валидните за еврозоната три процента до 2012 г., но това се очертава да доведе до нови жестоки рестрикции.Което и правителство да дойде на власт след изборите, то ще трябва да предприеме мерки за финансово оздравяване на страната –   един доста болезнен процес, да въведе нови данъци и да следва указанията на Брюксел за насърчаване на структурните промени и за нарастване на конкурентноспособността на гръцката икономика.От тази гледна точка е сигурно, че изборните урни в Гърция на 4 октомври ще очертаят необходимостта от тригодишни рестрикции.

Гърция навлезе в предизборната надпревара, след като президентът на страната Каролос Папуляс обяви, че разпуска парламента. На практика с този указ в страната официално бе даден ход на предизборната надпревара. До 27 дни ще стане известен и новият състав на националния парламент на Гърция, а също и новото съотношение на силите в него, което ще трябва да се справи с проблемите на страната, натрупани при управлението на досегашния кабинет на партията Нова демокрация. А те не са никак малко.

Двете големи партии в Гърция – Нова демокрация и ПАСОК, претендират да спечелят вота, като заявяват, че ще могат да съставят самостоятелен кабинет.Това бе казано от Костас Караманлис при откриването на международния панаир в Солун. Той отказа да приеме твърденията за предизвестено поражение на неговата партия Нова демокрация на предстоящите избори, въпреки че социолозите предричат победа за социалистите, които в момента имат преднина пред консерваторите от над шест пункта.

Лидерът на Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК Георгиос Папандреу също изказа убеденост, че партията му ще спечели изборите, като добави, че при всеки случай социалистите ще се стремят към формирането на правителство на широка основа.Предстоящата изборна надпревара в Гърция обаче започва при нови обстоятелства, които придават и един по-различен привкус от досега, що се отнася до по-нататъшния развой на събитията след изборите.

Костас Караманлис се опитва да диктува предизборния диалог, като разчита да въвлече своя противник Георгиос Папандреу и неговия електорат в неприятния дебат за икономиката.Самият Папандреу тръби, че огромните проблеми на страната са предизвикани от безхаберната политика на партията Нова демокрация, като се стреми да вкара своя опонент в дебат,съобразен с предизборната програма на социалистите.Такъв дебат може би ще се води за първи път в Гръция по време на предизборна кампания от двамата основни претенденти за властта, тъй като Караманлис показа в Солун, че приема предложението на Папандреу за директен телевизиопнен диспут.

До голяма степен изходът на борбата и възможността за сформиране на бъдещо самостоятелно правителство ще зависи и от развитието на нещата в изпадналата в криза левица, в която доминират две течения – едното, наречено коалиция СИН (Синаспизмос) и второто – Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА). В този смисъл левицата – СИН и СИРИЗА, на която се възлагаха надежди, че може да срине двупартийния модел в страната, се превърна в политическа сила, която трябва да се бори за собственото си стабилизиране и сплотяване на силите. Кризата в нейните редици извади на повърхността проблема за идентичността на съвременната левица в Гърция. Разбира се, този проблем не е само гръцки. Той е европейски. И първото му проявление бе в Италия, Франция и Испания.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.