Дидо, шампионът по фрийрън за 2009 г.: В други държави можеш да се издържаш изцяло от този спорт

Делян Димитров – Дидо, който стана първи в състезание по фрийрън между участници от 25 държави. Снимка: авторката

„Фрийрън“ е понятие, с което лесно може да се определи възрастта на невидимия събеседник – например по Интернет. На хората над 30 обикновено трябва да им се обяснява какво значи, а почти няма човек под 20, който да не се възхищава от този спорт. За илюстрация на „фрийрън“ се дава филма „Ямакаши“, но който не го е гледал, все някъде е видял клипове на момчета, които тичат по стени, скачат по покривите на сгради, правят салта и красиви превъртания, докато прескачат огради и др. Изглежда, че за тях в градската среда няма препятствия. Фрийрън е модерен градски спорт, много красив и ефектен, но и труден за практикуване.

Делян Димитров (Дидо) е на 17 години и в края на август, в Хелзингбург, Швеция, спечели първо място на международното първенство по фрийрън „Art of motion”, което се организира от Red bull. Дидо победи 24 състезатели от различни държави – Германия, Швеция, Австралия, САЩ, Латвия, Дания и др.

По какви критерии се оценяват участниците в състезанията по фрийрън?

– Има петима съдии, които оценяват по 4 критерия – трудност на триковете, приземяване, флуидити и креативност. Флуидити е критерий за това как свързваш движенията, дали ги накъсваш и дали постоянно се движиш или правиш паузи.

Кои ви бяха съдиите в Швеция?

– Съдиите са може би най-известните, най-добрите и най-доказалите се фрийрънъри в света. Единият от тях – Раян Дойл, печели първо място в Art of motion през 2007 година, но на финала си чупи крака, после дълго време се възстановява и сега е съдия.

                       Изпълнението на Дидо на финала на Art of motion в Швеция

Разделяха ли ви по възрастови групи?

– Не, няма значение възрастта, състезавахме се всеки срещу всеки.

Има ли долна или горна граница на възрастта за хората, които се занимават с фрийрън?

– Добре е човек да е поне на 14-15 години, когато започва, защото преди това много по-лесно стават контузии, а горната граница е – доколкото можеш.

Ти самият от колко време се занимаваш? Как започна?

„Това не е обица, а флеш“, уточнява Дидо, помолен да позира, така че да му се вижда обицата. Снимка: авторката

– От 3 години и половина тренирам. Един приятел от класа ми показа клипове, аз много не го харесах отначало, но след това като се разрових в Интернет, реших да опитам. С времето това за мен стана нещо, без което не мога – пристрастяваш се.

Къде се научи на триковете – на улицата или в залата?

– В парка до нас, просто с един приятел започнахме да тренираме от по-лесни неща към по-трудни.

Кои са основните трикове във фрийрън?

– Фрийрън е смесица от стрийт стънтс и паркур. В паркур целта е да преминеш по възможно най-бързия начин даден участък – от точка А до точка Б – без салта и други. А стрийт стънтс са само салта и премятания, където се цели красота и сложност. За начало е добре да се започне с паркур, за да имаш по-добра физическа форма след това. Салтата не е добре да ги учиш навън. Аз започнах да се уча на открито и сега ме е яд, защото научих повечето неща грешно и докато ги изчистя, ми отне време. По-добре да ги научиш правилно, вместо после да ги чистиш.


Дидо демонстрира умения

Кой те учи кое е правилно и кое – не?

– Този спорт е близък до гимнастиката и в залите по спортна гимнастика има треньори, които може да ти обяснят. Естествено, има си и специални трикове, които, след като имаш основата, сам трябва да научиш – триковете по стени и др. няма кой да те научи. Отиваш и пробваш, докато не „стъпиш“. Но специално салтата е добре да се учат с треньор в зала. Няма смисъл да пробваш сам навън, да се почупиш и накрая да не ги правиш както трябва.

Колко често тренираш и по колко време?

– Гледам всеки ден да го правя. Случвало се е да тренирам по 7-8 часа, но средно – по 3-4 часа на ден.

Къде тренираш сега?

На улицата Дидо изглежда като всяко момче на 17, но за фрийрън-феновете в България той е национална гордост. Снимка: авторката

– На руините при президентството, в кв. „Лозенец“, в градинката зад Библиотеката, парка „Заимов“, „Зона Б-5“. Гледаме да намерим и нови места, но трудна работа в София.

Какво трябва да има на дадено място, за да е подходящо за фрийрън?

– Зависи какво искаш да правиш, но като цяло е хубаво да е по-интересно и разчупено като терен – да има някакви огради, височини на етажи и др.

Кой е твоят идол във фрийръна?

– Един англичанин – Даниел Лабака, който не се занимава със състезания, защото според него те водят до много контузии. Но той е световно признат – прави много сложни неща с голяма лекота и има собствен стил.

http://www.youtube.com/watch?v=bVL_592qmPA

                    Англичанинът Даниел Лабака

С какво успя да победиш другите на Art of motion?

– На това състезание нямаше чак толкова сложни трикове, но гледах постоянно да съм в движение, а и всичките ми приземявания бяха много добри и чисти. Вкарах малко и паркур, защото е хубаво да има комплекс – не само да си правиш трикове наравно или отвисоко, или пък само паркур. Важното е навсякъде да направиш по нещо чисто и мисля, че се справих.

Може ли да се печелят пари от това, ако си добър?

– Да – в другите държави може изцяло да се издържаш от фрийрън. Има фрийрънъри, които се снимат във филми като дубльори. В Англия ги спонсорират от различни фирми за дрехи и др. Но аз в България още не разчитам много на това. Гледам да залагам на образованието, защото спортът си е до време.

Колко ти платиха за първото място на Art of Motion?

– 15 000 крони, което са 3 000 лева. Отделно тази година имахме няколко участия – за Marlboro, Toyota, Discovery chanel. Там парите, за които участваме, са по договаряне.

Има ли треньори по фрийрън?

– Няма, но с няколко човека се опитваме да разраснем организацията си – freerunbg и искаме ние да сме първите треньори точно по фрийрън, а не по гимнастика, за да напредват тези, които сега започват, по-бързо и по-правилно.

Има ли държава в света, в която фрийрън официално да е признат за спорт?

– Няма.

Разбрах, че сте правили опити да си направите Федерация по фрийрън?

– Опитахме се, но не искаха да ни признаят. Нищо, пак ще пробваме.

Кои са първите фрийрънъри в България?

– Те са от моя отбор – Сашо, Милен, Христо. Три години преди мен и в Бургас започват да тренират някои момчета…

А кои са най-добрите, освен теб?

– Има доста добри и сериозни момчета, с които третираме заедно – Денис, Златко, Ники, Ноди, Це…

Колко ви е средната възраст?

– 17-18. Но има и хора на по 30 години, които имат много добро ниво – по-добри са от почти всички по-млади. С нас тренира и един каскадьор – Данко Иванов, също сред най-добрите.

А в света кои са първите фрийрънъри?

– О, много е трудно да се каже – това и преди 5 хиляди години се е правело в „Шао Лин“. Казват, че първо се е зародило във Франция, но не ми се вярва.

Още клипове на Дидо:

http://www.youtube.com/didosjc

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.