Интернет-сапунка мами младите към урните в Германия

Работник лепи предизборен плакат на немския канцлер Ангела Меркел, лидер на Християндемократическия съюз, в Берлин. Снимка: Ройтерс

Последното откритие, което трябва да убеди младите германци да гласуват на парламентарните избори на 27 септември, е „интерактивна сапунка“. Тя приканва Интернет-потребителите да измислят края на една история за любов, неприятности и омраза като гласуват онлайн за дадена партия. Озаглавен Часът удари: сапунка по твой избор, сериалът от четири епизода се разпространява по Интернет-порталите и младежките телевизионни канали като Viva и StudiVz и по онлайн сайтовете на вестниците „Билд“ и „Шпигел“.

Напрегнатите петнайсет минути на първия епизод се развиват в кафе-ресторант. Там са работодателят Рик, който кара „Порше“ и се чуди дали ще има финансовата възможност да задържи чирака си Мюке („комар“), сервитьорката Шалима – афганистанска бежанка, Малте, верният клиент, който е крайно десен, готвачът Фло, чиито брат е войник в Афганистан , Ахмед, турски имигрант, който иска да може да гласува, за да спаси от булдозери футболния терен, на който играе неговият отбор, фрау Шустер, строга учителка, която тайно пуши джойнт. Там са и Торстен и Хелге, двама хомосексуалисти, които искат да се оженят. „Но ще могат ли наистина?“, пита глас зад кадър на фона на напрегната музика.

Отговор в края на епизода: ако Интернет-потребителят отбележи квадратчето „ХДС“, Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел, сбогом на брака, ще има само договор за съвместно съжителство. Но с другите опции (Германската социалдемократическа партия, Зелените, Либералите и радикалната левица ), върху младоженците с брачни халки на безименния пръст се посипват цветни венчелистчета.

„Филмът трябва да покаже на младите германци влиянието, което решението им в урните може да има върху живота им“, пише „Билд”, след като близо 30 процента на възраст от 18 до 25 години не гласуваха на предишните парламентарни избори. „На теория младите избиратели смятат, че демокрацията и гласуването са важни, но в действителност си мислят, че това няма нищо общо с тяхното ежедневие. Затова искаме да говорим за това ежедневие“, обяснява за Франс прес Матиас Мюлер-Юсинг, управител на фирмата създател на сериала.

За да реализира епизодите, които ще се излъчват всеки петък до изборите, екип от политолози се е посъветвал със сценаристите, а Правителствената служба за гражданска информация се е погрижила за „уместността на темите и за това, представените гледни точки да отразяват различните позиции на партиите“, уверява Мюлер-Юсинг.

„Ще може ли Ахмед да гласува на общинските избори?“ Да, освен ако това не зависи от ХДС. „Ще се раздели ли Рик със своя помощник или с Поршето си?“ В един от сценариите, представен като част от програмата на Либералите, Мюке загубва работата си, но собственикът запазва колата си и планира да открие второ кафене. В другите сценарии подобрен трудов кодекс защитава Мюке и „Комара“. Според случая, последният дори ще се домогне до минимална заплата от 7,50 евро на час или 8 евро на час.

Историята не се харесва на Свободната демократическа партия – либерали. „Позициите, представени в сериала под етикета Свободна демократическа партия, са напълно грешни, всички може да го разберат, гледайки програмата на партията в Интернет“, коментира близък на либералите източник. Мюлер-Юсинг отговаря, че сериалът е измислица и „не е документален филм. „Искаме да засилим краските, за да може посланието да бъде ясно за зрителите, но основата си остава точна“, допълва той, оставяйки всеки да „интерпретира сам това, което е добро или лошо“.

В епизодите за Зелените и радикалната левица, учителката фрау Шустер ще пуши законно канабис, но гласът зад кадър уверява, че авторитетът й ще пострада пред нейните ученици и колеги. Във версиите за ХДС – ГСДП – либерали, госпожата е осъдена и свършва като метачка на общинска градинка.

По БТА

_чернови
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.