Модата възкръсва от пожара на рецесията

Снимка: фешънфорум

Година след като изпадна в рецесия, модата отново смело поема по пътя на модните подиуми в Ню Йорк, където беше открита първата от четирите седмици на модата прет-а-порте за сезона пролет-лято 2010 година. След нея следват седмиците в Милано, Париж и Лондон.

Стотина стилисти – от Ралф Лорън до Марк Джейкъбс, от Диан фон Фюрстенберг до Филип Лим – се готвят да покажат своите колекции между 10 и 17 септември в шатрите, разпънати в Брайън парк, и в различни зали или музеи в града. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че нощта на 9 срещу 10 септември за Нощ на модата. В инициативата ще участват близо 700 магазина и ще останат отворени до 23,00 часа местно време, като ще предлагат на ценителите на модата аперитиви, ще организират презентации и други рекламни прояви.

„В сферата на модата в Ню Йорк работят около 175 000 души. Приходите от този бранш са 10 милиарда долара. Тази промишленост обаче не може да съществува, ако хората не пазаруват“, заявиха във видеоклип десетина известни личности в модния бизнес, сред които главната редакторка на сп. „Вог“ Ана Уинтър, актрисата Сара Джесика Паркър, рапърът Диди и дизайнерката Диан фон Фюрстенберг, която е и председателка на Асоциацията на американските дизайнери. В клипа всички те носят черно-бели тениски, които ще бъдат предложени за продан в отворените в Нощта на модата бутици. Тъй като събитието се случва в навечерието на осмата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 година, 40 процента от приходите от продажбите на тениските ще бъдат предоставени за изграждането на мемориалния комплекс, посветен на жертвите на терористичните нападения.

От една година модният бранш се тресе от печална поредица от закриване на магазини, сливане на модни марки и уволнения. Но империята на шопинга се адаптира към това, което изглежда е трайна промяна в навиците на потребителите. Началото на учебната година, както изглежда, не промени тази тенденция.

„Признаците на икономически подем се забелязват ясно, но ние не можем да повлияем директно върху потребителя“, казва за сп. „Уимин’с уеър дейли“ Естебан Боулс, специалист по продажбите на дребно в консултантската компания „Ей Ти Киърни“. Според списанието счетоводните данни за август оставят смесено впечатление. Големите магазини продължават да понасят загуби от намаляване на продажбите със средно 10 на сто. Най-много са пострадали веригите „Сакс“ и „Ниймън Маркъс“, чиито продажби за този период спаднаха с 20 процента в сравнение с 2008 година, или „Мейси’с“ с 8 процента. Други големи вериги като „Кол’с“ в Ню Джърси обаче успяват да останат стабилни.

„Потребителите търсят изгодните сделки. Следователно търговците на дребно трябва да съчетават конкурентните цени с качеството“, допълва Естебан Боулс. Подобна стратегия вече се оказа доходоносна за някои марки. Специализиралата се в достъпни за средностатистическите американци дрехи „Джей Крю“ отчете чиста печалба от 18,6 милиона долара през второто тримесечие на 2009 година, което е леко повишение в сравнение с 2008-ма. „Няма нищо по-добро от една добра стара рецесия, за да се подобри начинът, по който се ръководи бизнесът“, каза на пресконференция президентът и генерален директор на „Джей Крю“ Милърд Дрекслър.

В пазарните ниши също се отчитат известни успехи, като този на марката „Раг & Боун“, чийто персонал за една година се увеличи от 28 на 60 души, а магазините нараснаха от 120 на 300. Анализирайки успеха й, един от нейните основатели – Маркъс Уейнрайт – акцентира върху качеството на стоките. 90 процента от колекцията на марката е произведена в американски заводи, които работят в текстилния бранш от десетилетия. „Нашите дрехи са удобни за носене и с отлично качество. А хората търсят точно това в период на рецесия“, смята Уейнрайт.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.