Берлускони – плейбоят си отива?

Силвио Берлускони в телевизионно предаване, докато на екраните се вижда снимка на съпругата му Вероника Ларио. Снимка: Ройтерс

Съобщенията, че 30 жени са посетили 18 партита, на които Силвио Берлускони е бил домакин, а на някои е било платено, за да правят секс с гостите, увеличават проблемите на италианския лидер във време на спекулации, че властта му може би отслабва. Седемдесет и две годишният премиер вече е принуден да се противопоставя на твърденията, че 15-годишното му господство в италианската политика може да бъде прекратено поради секс скандалите, които го връхлитат от май и които разгневиха влиятелната Католическа църква.

Източник от кабинета заяви, че във вестниците „Кориере дела Сера“ и „Стампа“ – два уважавани италиански ежедневника, няма коментар вчера на съобщенията, според които Берлускони се наслаждавал на вкуса си към млади жени много повече, отколкото се предполагаше досега. Адвокатът му не бе открит веднага за коментар.

Консервативният лидер, чиято съпруга „дръпна спусъка“ на кризата през май, като поиска развод и го обвини в срещи с непълнолетни, а именно с тийнейджърка от Неапол, отрича че е плащал за секс. Адвокатът му каза на всеослушание, че Берлускони е бил само „крайният потребител“. „Кориере“ и „Стампа“ цитираха последното изтекло доказателство от съдебно дело в Бари, южна Италия, относно дейността на бизнесмена Джанпаоло Тарантини.

Вестниците пишат, че на жените е било плащано, за да присъстват на партитата и са получавали допълнително 1000 евро „за сексуални услуги“, като споменават имената на публични фигури сред гостите и звезди от телевизионни риалити програми сред платените елитни проститутки. „Представих ги като мои приятелки и си замълчах, че понякога им плащах“, казва Тарантини, цитиран от вестниците.

Случаят Бари вече разкри, че Тарантини е платил на проститутката Патриция Д’Адарио, за да спи с Берлускони. Тя записа изчерпателни разговори на мобилния си телефон и излезе в общественото пространство, когато обещания като място в Европейския парламент, останаха неизпълнени. Берлускони съди вестници в Италия и Европа за клевета при отразяването на скандалите и за публикуването на снимки на гостите му, които лудуват голи. „Кориере“ и „Стампа“ изглежда не са наясно дали са в списъка, изместени от левия „Република“.

Скандалите струваха на Берлускони загубата на известна подкрепа сред гласоподавателите, които са ревностни католици. Макар той да говори за одобрение от приблизително 70 процента, според повечето обществени проучвания то е около 50 процента, което е все още относително висока оценка на фона на най-голямата рецесия след Втората световна война. „От април досега стигнахме до етап, в който вече се предполага и не само от левицата, че настъпва краят на ерата на Берлускони“, твърди Джеймс Уолстън, професор по политически науки в Американския университет в Рим.

Ситуацията стана още по-напрегната от безжалостните нападки срещу критиците и разногласните съюзници на Берлускони от вестник „Джорнале“, десен вестник, ръководен от собственият брат на премиера. Негова мишена е консервативният председател на парламента Джанфранко Фини, който заяви, че е парадоксално премиерът да трябва да отрича, че в правителството има проблеми. Друг негов съюзник, губернаторът на Сицилия Рафаеле Ломбардо каза: „Със сигурност има спекулации за началото на упадъка му, свързани с личния живот на премиера“.

Един въпрос, който опровергава приказките за политическото отстъпление на Берлускони е липсата на наследници, влиянието му в десницата и слабостта на лявоцентристката опозиция. „Упадъкът на Силвио Берлускони може и да е започнал, както неговите врагове и съюзници спекулират. Но все още трябва да се види къде или кога това ще се случи и преди всичко, не е ясно и кой ще се възползва от него“, пише Масимо Франко, коментатор във вестник „Кориере дела Сера“ .

Но някои италианци, говорили с Ройтерс, смятат, че няма вероятност скандалите да свалят премиера. „Не смятам, че това ще означава краят за Берлускони и не мисля, че ще бъде справедливо, ако беше така“, каза жителката на Рим Джулия Фратели, докато чете вестника си в центъра на града. „За съжаление, се съмнявам в това“, каза Мариса Спада. „Богатството е единствената цел, която ние италианците имаме и той я олицетворява най-добре“.
По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.