Млади срещу стари в битката с хлебарките

Хартиен „капан“, върху който хлебарките залепват. Не е много ефикасен за предпазване, но с него може да се установи дали в жилището има голяма численост на насекомите. Снимка: авторката

Когато миналата година Цезарина Илиева от РИОКОЗ – София каза, че софиянци губят битката с хлебарките, защото възрастните хора по блоковете отказвали да плащат за професионално пръскане на фирми, си мислех, че преувеличава. Докато не се сблъсках лично с проблема.

Не понасям хлебарките, но живея над мазетата и все пропълзява по някоя. Затова правя едни основни почиствания с изваждане на всичко от шкафовете, местене на печки, хладилници и др. Сменям редовно отровите и по цяла година се е случвало да не видя хлебарка. Наскоро обаче, ставам да си сипя вода през нощта и гледам как няколко се разхождат около мивката. Чистя, лъскам, пръскам, ръся, слагам къщички през почивните дни. После една седмица се разхождам като сомнамбул през нощта и паля лампите, за да се уверя, че няма. Викам си – отървах се.

Минаха две-три седмици и пак плъзнаха, този път повече. Наново ги трових, но ефектът беше краткотраен. Започнах да се чудя какво става, откъде идват. Веднъж, на излизане за работа, гледам на стълбите пред мазето една гигантска хлебарка, обърнала краката посред бял ден. Отворих вратата на мазето, а вътре популацията толкова нараснала, че ще се изпотрепят като светнеш лампата. Стана ми ясно откъде се качват.

Няколко дни по-рано, докато си плащах месечната вноска за стълбището, домоуправителят – към 80-годишен човек, ми се хвалеше как пести парите на блока. Вместо да вика фирма да пръска мазетата срещу хлебарки и гризачи, той сам приготвял някакви „безплатни смъртоносни смеси” и им ги прилагал. Парфюмирал ги…

Казах му, че се налага да викнем фирма, която да обработи мазетата с професионален препарат. Иначе ще плъзнат нагоре из блока. Като ми се озъби този човек – все едно него ще го пръскат. Нито в мазето имало хлебарки (той ги бил унищожил лично), нито в къщата му. „Естествено, че няма да имаш като живееш на деветия етаж – му казвам. Те пълзят отдолу нагоре, не падат от небето. В момента се опитват да се пренесат от мазето в моя апартамент. Ако не викнем фирма, и при теб ще дойдат скоро.” Накрая му предложих аз да събера пари от съседите и да организирам пръскането (за да не се занимава той) и миряса.

Обадих се на няколко фирми. Най-евтината оферта за комбинирано пръскане на мазетата срещу хлебарки, бълхи, гризачи и др., беше за 40 лева – по 2 лева на апартамент. Отделно предложиха отстъпка за третиране на самите апартаменти (за който иска). Във входа ни около 50% от хората са пенсионери, а на тях и 2 лева не им се дават. Залепих на входната врата предупреждение, че след 2 седмици ще събирам по 2 лева (за да се настроят психически) и 5 страници с информация за размножаването на хлебарките и модерните начини за изтреблението им.

Четат пенсионерите по цял ден пред входа и си говорят нещо тайно. След 2-3 дни започват да се събират на групички от по 4-5 човека на пейката пред блока. Закипява социален живот. Бабите си боядисват белите коси в розово и започват да се докарват, а на дядовците гласовете им мутират към басовата гама. Два-три пъти ме връщат от пътя да ми обясняват, че нямало смисъл да пръскаме: „Абе нали ги знаем ние тези фирми – слагат нещо, колкото да не е без хич – повечето е вода, и ефектът е нулев”.

Минават две седмици. Тръгвам да събирам пари. По-младите семейства веднага дават и казват: „Много добра идея, трябва по-често да го правим”. Обаче няколко възрастни жени, които живеят сами, категорично ми отказват: „Няма нито една хлебарка в мазето, така че съжалявам. Аз пари не давам.”  Един ми заявява: „Домоуправителят ми каза, че няма да се пръска. Само ако той ми нареди, тогава ще дам пари!”

Накрая разбирам, че по време на седенките, домоуправителят организирал пенсионерска задруга срещу инициативата ми. Качвам се при него и му казвам: „Ако не съберете по 2 лева за пръскане на мазетата, ще доплатя от джоба си, но после няма да внасям такса „стълбище”, докато не си избия разходите”. Това явно оказва ефект и той първи се престрашава да плати.

На следващия ден и другите от опозицията дават по 2 лева. Само една баба се опъва. Още като ме вижда, започва да крещи: „Добре де – какво ще стане, ако дойде фирма, напръска мазетата и после се окаже, че пак има хлебарки? Кажи ми – какво ще стане тогава?!”  „Пак ще ги викнем да напръскат”, отговарям й спокойно. А онази изпада в истерия: „Категорично не! Категорично – НЕ!” и ми тръшва ядно вратата, а изпод едната панта изскача хлебарка и се разтичва…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.