11 септември и теорията на конспирацията

На 11 септември терористи от Ал Кайда събориха в самоубийствен атентат двата небостъргача на Световния търговски център и оттогава досега не спират конспиративните теории, че това „са си го организирали” сами американците.

Лансират се най-невероятни хипотези – единият самолет, ударил небостъргача, бил без прозорци, тоест – не е пътнически, а някакъв военен. Пентагонът пък бил ударен от ракета, а не от самолет. Всички евреи от Световния търговски център били предупредени и не отишли на работа в този ден. И т. н.

Откъде извират тези конспиративни теории? Какъв е този неутолим стремеж да се доказва невъзможното? По подобен начин има теории, че Армстронг не е стъпвал на Луната, а всичко е нагласено в студио. По подобен начин и у нас се развиваха теории, че БСП сами са си подпалили партийния дом отвътре. И всеки привежда някакви доказателства. Това с партийния дом например стана пред очите на всички. Тренчев с мегафона викаше: „До 5 часа, ако не свалят червената звезда, ще щурмуваме!” И щурмуваха наистина, нахлуха вътре, трошиха, палиха. Остават съмнения, че това е подпомогнато от хора на БСП, за да се дискредитира политическият противник. Но самия погром беше толкова спонтанен, след едномесечна истерия за звездата на върха на сградата.

Атентатите в Щатите обаче са съвсем ясни, също пред очите на всички. Атентаторите бяха разкрити поименно. В ислямистките среди ги почитат като светци. Разбра се кой им е плащал да завършат курсове за летци, намериха записите на камерите по летищата с всеки един от тях. Отвлечени бяха 4 самолета, знаят се имената на загиналите пътници. Ал Кайда застана зад това. Осама заплаши САЩ, че ще продължат с атентатите.

И на това отгоре да твърдиш, че американците сами са си организирали атентата, е меко казано налудничаво. Очевидно някакъв процент от хората не виждат и не чуват, а вярват само на конспирации. В основата на тези конспиративни теории е омразата към САЩ. Това е обединяващ белег. Когато кулите се сринаха, по улиците в Палестина излязоха радостни тълпи, деца подскачаха заедно с родителите си. Сякаш се е случило нещо прекрасно. Врагът САЩ е ударен.

Какво съзнание трябва да имаш, за да се радваш на този атентат? Какво трябва да ти е в главата, за да твърдиш, че американците сами са си взривили небостъргачите и Пентагона?
Живеем в луд свят, пълен с наивници и конспиратори, готови да обяснят и наводненията със заговор на световното еврейство.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.