Русия – най-големият износител на петрол. Че на какво друго, освен петрол и водка?

Международната агенция по енергетика (МАЕ) изнесе данни за месец август, които показват, че Русия е изпреварила Саудитска Арабия по добив на петрол. През август страната е добивала почти по 10 млн. барела петрол дневно, което е рекорд. Това неминуемо ще влоши отношенията й с организацията на страните износителки на петрол – ОПЕК, които се мъчат да ограничават добива, откак потреблението и цените на петрола паднаха.

Излиза, че Русия разчита за приходите си само на износ на суровини. И без никакво смущение вдига добива, за да продава повече и компенсира загубите от намалените цени. И пренебрегва риска как ще реагират другите износителки. Това прилича на отчаян ход, на безизходица. Русия отдавна е и най-големият износител на газ, като осигурява около една трета от потреблението на ЕС.

Цифрите показват, че икономиката на Русия лежи основно на износ на суровини. Страната е технологично и пазарно изостанала. И години след падането на комунизма се очертава ново изоставане на Русия от развитите страни.

На фона на това антиамериканците упорито пророкуват, че САЩ загиват, особено след финансовата криза. Оказва се, обаче, че и досега от Америка тръгват почти всички авангардни технологии. На американските борси и сега се въртят парите на света. САЩ създават и продават на света новите поколения компютри, самолети, военна техника. Само износът на филми и дори на музика от Щатите е за милиарди.

Какво изнася Русия? Военна техника? Да, но далеч по-малко от преди, и технологично остаряла. Водка? С водка няма да просперират. Никой не купува руски самолети (освен военни в братски страни като Венецуела), руски компютри или автомобили. Ако човек се замисли какъв е руският продукт, който се изнася по света, освен петрол и газ, друго не се сеща. Но той не е произведен, а просто източен от земята.

Тази ситуация се схваща добре от президента Медведев, който преди дни публикува статия, в която се казва: „Днешната ни икономика наследи от съветската най-тежкия порок – в значителна степен тя игнорира нуждите на хората. Родният бизнес с малки изключения не изобретява, не създава стоки и технологии, търгува с това, което не е произвел – суровини или вносни стоки. Произведеното в Русия се отличава с изключително голяма неконкурентоспосбност.”

Тоест – президентът признава това, което русофилите не щат да признаят и говорят глупости за Америка.

Русия е страна с огромни природни ресурси и военна мощ. Но кога ще създаде продукт, който да продава на света, вместо да плаши и рекетира с газ и ракети?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.