Случаят Шийлдс: Ако кралското помилване е справедливо, то тогава аз съм българин

Ричард Литълджон

Майкъл Шийлдс бе амнистиран във Великобритания
Футболният фен на „Ливърпул“ Майкъл Шийлдс, който бе осъден на 15 години затвор и 220 хиляди лева глоба за опит за убийство в България през 2005 г., бе амнистиран от правосъдния министър Джак Стро в сряда. Снимка: Ройтерс

Дори след като вкара два пъти в мача на Англия срещу Хърватия в квалификациите за Световното първенство по футбол, капитанът на „Ливърпул” Стивън Джерард не би могъл да очаква по-възторжено завръщане у дома в Мърсисайд от това, което получи Майкъл Шийлдс.

Епископът на Ливърпул отслужи литургия по случай освобождаването на господин Шийлдс, който бе удостоен с кралско помилване четири години след като беше осъден за опит за убийство на барман в България. Това беше кулминацията на съгласувана кампания на семейството и приятелите на футболния фен.

Шийлд, който бил в България след като гледал мач на „Ливърпул” на финала на Шампионската лига, в Истанбул, твърди, че е бил заспал в хотелската си стая, когато бетонна плоча е паднала върху главата на бармана Мартин Георгиев по време на пиянска свада.

Въпреки твърдението, че е невинен, Шийлдс беше признат за виновен и осъден на 15 години затвор. Присъдата беше намалена на 10 години от Върховния съд на България и той получи правото да се върне във Великобритания, където да излежи присъдата си.

По време на процеса друг човек – електротехникът от Ливърпул Греъм Санки направи самопризнания за нападението след като бе посетен от двама членове на семейството на Шийлдс. Санки даде писмено самопризнание чрез адвоката си, но то бе сметнато за неприемливо от българския съд. Той има няколко нарушения на обществения ред и миналата година е бил арестуван в Мърсисайд за расистки тормоз.

Плакати в Ливърпул пропагандират невинността на Майкъл Шийлдс. Снимка: май спейс

Неговото самопризнание беше публично известно и до този юли, когато министърът на правосъдието Джак Стро отказа молба да помилва Майкъл Шийлдс. Какво се е променило фундаментално през последните няколко седмици, което да накара Стро да даде амнистия на британеца?

„Стигнах до извода, след като внимателно прегледах всички доказателства, че Майкъл Шийлдс казва истината”, каза той в сряда. „Това промени вероятността на различните версии за това, което се е случило.” Стро заяви, че когато се е срещнал с родителите на Шийлдс предишния месец, те му казали, че се видяли с Греъм Санки по време на процеса и той направил устно самопризнание за атаката пред тях.
Не ми е ясно как устно самопризнание по време на личен разговор със семейство Шийлдс се оказва по-решаващо от подаване на пълно писмено самопризнание чрез адвокат.

Ако има истинско доказателство, тогава българите трябва да го чуят. Ако то доказва виновността на Греъм Санки, тогава България трябва да бъде информирана и окуражена да иска заповед за екстрадиране на този човек, за да може да го съди за опит за убийство.

Шийлдс има право да изчисти името си в съда. Тогава няма да има никаква причина той да прекара и един момент зад решетките. Той би могъл да бъде освободен. Моля да не си мислите, че намеквам, че той е виновен. Просто начинът, по който всичко се прави, е доста незадоволителен. Винаги когато се случва нещо тъмно свързано с правителството, ръката на Джак Стро е замесена.

Има ли политическа калкулация в това решение? Епископът на Ливърпул англиканец ли е? Бащата на Майкъл Шийлдс бе заплашил, че ще се кандидатира в следващите избори срещу Стро, ако синът му не бъде освободен. В Ливърпул партията на либерал-демократите контролира общинския съвет и агресивно се бори за парламентарните места на лейбъристите. Луис Елмън, депутат от либерал-демократите, беше една от важните личности в кампанията за освобождаване на Майкъл Шийлдс.

Местният герой Стивън Джерард също подкрепяше кампанията, която дори обедини фенове на „Ливърпул” и „Евъртън” в обща кауза в Мърсисайд. Лейбъристите определено не са искали тази кауза да им лежи на съвестта на следващите избори. На Стро вероятно не му е харесало предизвикателството да се изправи срещу емоционален баща, чийто син е в затвора за престъпление, което не е извършил.

Все пак не трябва да се забравя, че имаше процес. Въпреки получената британска амнистия господин Шийлдс все още има присъда за опит за убийство в България. Барманът, който за малко да бъде убит, има право да знае самоличността на своя нападател. Ако това е бил Греъм Санки, тогава той заслужава да бъде съден в български съд и да бъде наказан.

Ако правителството ни е способно да освободи осъден затворник при противоречиви обстоятелства, което мирише на политически опортюнизъм и в него отсъства убедително обяснение за обществото, защо тогава която и да е друга държава да се съгласява да репартира британски граждани, осъдени в чужбина преди да излежат докрай присъдата си.

Не показвам България като модел на юридическа справедливост, но вярва ли някой наистина след фиаското с Локърби , че Англия се е подобрила след управлението на лейбъристите?

Повтарям, че вярвам на думите на Майкъл Шийлдс, когато казва, че е невинен. Със сигурност има и съмнения в случая. Той заслужаваше поне обжалване на присъдата или нов процес, където да се включи самопризнанието на Санки. Поддръжниците на Шийлдс ще спорят, че справедливостта е възтържествувала. Каквото и да казва правосъдният министър, още не сме видели да е направено.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.