Турция дърпа НАТО към дъното

Проислямистки настроена туркиня държи плакат, на който пише “Не на НАТО”, на демонстрация срещу САЩ и НАТО в Анкара. Снимка: Ройтерс

Надеждата, вероятно напразна, на Андерс Фог Расмусен, новият генерален секретар на НАТО, по време на скорошното му посещение в Гърция и Турция беше да накара тези враждуващи членки на НАТО да забравят дългогодишните си противоречия, за да се подобри сътрудничеството между алианса и Европейския съюз. Турция се противопоставя на идеята, защото Гърция и Кипър блокират участието й във военното планиране на ЕС и предполагаемото й членство в Европейската агенция по отбраната. Както се оплака Расмусен, това означава, че НАТО на може официално да защитава полицаите на ЕС в Афганистан. „Става въпрос за сигурността. Това е абсурд“, заяви той.

Турция, която има втората по големина армия в НАТО, решително се противопостави на кандидатурата на Расмусен за високия пост в НАТО. Причината – той беше премиер на Дания по време на скандала с карикатурите на пророка Мохамед и датчаните отказаха да забранят Рой ТиВи, сателитен канал на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), който се излъчва от Дания.

Решението на Расмусен да посети Турция по време на Рамазана трябваше да смекчи мюсюлманския гняв. Той участва в щедър „ифтар“ (благотворителна вечеря при прекратяване на постите), организиран от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Това беше, казва Расмусен, „ясна демонстрация“ на уважението ми към исляма. Турските му домакини обаче не се впечатлиха. Искането му за бойни войски за Афганистан изглежда беше отхвърлено, както и настойчивите му молби Турция да позволи на Кипър да се присъедини към НАТО. Но поне успя да изпроси обещание за повече турски войски, които да работят по проекти за възстановяването на Афганистан.

Расмусен признава, че докато не се реши кипърският спор, има малък шанс за голямо подобрение в отношенията на НАТО с ЕС. Турция не признава гръцкото кипърско правителство. Продължителният й отказ да отвори пристанищата и летищата си за кипърски гръцки превозвачи може да доведе до замразяване на преговорите за членството й в ЕС по-късно тази година.

Расмусен иска прагматизмът да вземе надмощие, защото „животът на нашите войници е в риск“. Предлага „ЕС да приеме споразумение по сигурността с Турция, а НАТО – споразумение по сигурността с Кипър“. Но Гърция наскоро протестира, че осем турски изтребители са прелетели опасно близо до гръцки пътнически самолет, пътуващ към Родос. Западни дипломати говорят за забележима ескалация на въздушния спор между турски и гръцки пилоти над Егея. Задава ли се нова НАТО-вска криза?

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.