„Изгубеният символ“ на Дан Браун разтърсва Вашингтон и света

Корица на изданието за Великобритания.

„Изгубеният символ” (The Lost Symbol)– дългоочакваният нов роман на Дан Браун, автор на бестселъра рекордьор „Шифърът на Леонардо”, излиза в книжарниците на САЩ, Великобритания, Канада и други англоезични страни точно в полунощ срещу 15 септември.

Браун казва, че писането на продължението е било трудно,  защото мислел за милионите хора, които ще прочетат книгата му. Успехът на “Шифърът на Леонардо” го “сковава” временно – той е неспособен да създаде нова конспирация в следващ роман.

Отнема му пет години да довърши новите приключения на учения, познавач на символите, Робърт Лагдън. Неговите издатели “Рандъм Хаус” са подготвили 6.5 млн. копия първоначален тираж. От тях един милион ще излезе във Великобритания. Специалисти прогнозират, че това ще е най-бързо продаващата се книга на десетилетието, по-добра и от “Хари Потър”, която беше бестселър на amazon.com в продължение на седмици наред. Книжарниците планират утре да отворят по-рано, за да хванат читателите по пътя им за работа.

В едно от малкото  си интервюта авторът казва, че вече бил започнал да пише продължението, когато осъзнал, че “Шифърът на Леонардо” ще има голям успех. “Това, което ми се случи и което се случва на всеки автор, който е пожънал успех, е, че временно станах по-самоосъзнат”, казва той пред “Парейд”. “Вместо да пиша и да си казвам: “Това ще направи героят”, си мислех: “Чакай, това ще го четат милиони хора”. Прилича на начина, по който се чувства тенисист, който твърде дълго обмисля удара си  – сякаш временно се схващаш”. Браун обаче успява да преодолее “парализата” си. “Осъзнах, че не е пряко свързано с това, което пиша. Аз съм просто разказвач на една история”.

Корица на изданието за САЩ.

“Изгубеният символ” започва с масонска инициация, съвсем близо до Белия дом, и с пристигането във Вашингтон на Робърт Лангдън, който отново е със сако от туид, панталони в цвят каки и вид на безделник.

Можем да очакваме, че хиляди фенове ще започнат да разглеждат Вашингтон и да сноват по местата, описани в книгата. Това вече се случи във Великобритания, Франция и Италия, които се споменават в предишните книги на Браун. Действието в новата книга се развива основно в американската столица и ще покаже колоритна картина на местата, в които се базира американската власт. “Изгубеният символ” ще разкрие и една по-мистериозна страна на града като покаже влиянието на масонството при основаването на Вашингтон от неговите бащи.

В книгата истина и измислица се смесват, разбира се. Но е истина, че някои от хората, подписали Декларацията на независимостта като Джордж Вашингтон и Бенджамин Франклин, както и доста президенти включително Франклин Рузвелт, Хари Труман и Джералд Форд са били активни масони. “Джордж Вашингтон е бил най-големият масон сред всички. Той е поставил крайъгълния камък на Капитолия по време на церемония на масоните. Градът и лидерите му са повлияни от масонството”, казва Дейвид Шугартс, американски автор.

Според една теория, ако нарисуваш линии, свързващи четири улици около Белия дом, ще се получи формата на пентаграм. Всъщност масоните в САЩ са по-открити от английските им събратя. Те не са толкова обвинявани в манипулиране на полицията, гражданските услуги или академичните общества. Около 1.5 млн. души, членуващи в две хиляди ложи в САЩ въпреки това са редовно подозирани в окултизъм и сатанизъм. Те отричат, разбира се.

“Има паралели между сегашната история и предишните ми книги. Отново въвличам читателите в същия свят на символи, тайни общества, изкуство и история”, казва Браун в интервюто си в “Парейд”. Според предварително ревю на в. “Лос Анжелис таймс” книгата “оставя усещане на близост с предишните книги с Лангдън у читателя”. Вестник “Ню Йорк таймс” дава позитивна оценка на “Изгубения символ” като казва, че Браун предлага секси завръщане на жанр, който се смяташе за мъртъв.

Със сигурност в книгата ще присъства Албърт Пайк. Негова статуя стои на Площада на правосъдието заедно с плачеща девица и масонска табела с числото 33 в триъгълник. Пайк е бил не само масон, но и конфедералист. Бил е обвинен във връзки с Ку-Клукс-Клан и участие в убийството на Ейбрахъм Линкълн. Погребан е в Храма на шотландския ритуал.

Само четирима души от английския издател на книгата “Трансуърлд” са чели “Изгубеният символ” с пароли и криптиране на вътрешната и външната им кореспонденция, за да се опази съдържанието на книгата в тайна. “ Изгубеният символ” се очаква да стане най-продаваната книга на годината, дори на десетилетието”, казва Рут Аткинс от книжарници “Бордърс”. “Имахме рекорден брой на предварителни заявки за книгата и очакваме да видим не толкова чести клиенти да дойдат да си купят трилъра в нашите книжарници. Ще отворим с един час по-рано, за да могат хората, които отиват на работа и не могат да почакат до обяд, да вземат своя Дан Браун”.

Но не всички са толкова ентусиазирани от излизането на новата книга на Браун. Някои потребители на Twitter са започнали дискусия с въпроса “Кой Дан?”, а на сайта на GalleyCat освен предложение за Деня на Дан Браун са дадени мненията “Браун –вън”, “Денят, в който трилърът умря” и други. Книжарниците, които са под натиска на намаляващите продажби, се надяват феновете на Браун да не са на това мнение.

У нас ИК „Бард“ обещава българското издание да бъда на пазара в 0 часа на 22 ноември.

По в. Гардиън

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.