Отворено писмо на Юрген Рот до Бойко Борисов: Групировката ТИМ е мафия

Милен Радев

Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов/Ройтерс

Юрген Рот, известният германски разследващ журналист и автор на бестселъри отново насочва вниманието си към събития и личности в България.

От няколко месеца той води интернет блог, посветен на различни форми на организирана престъпност – от италианската мафия, през руските групировки до корупционните схеми с участието на прокуратура, политици и бизнес в някои федерални провинции на Германия. В този блог отделен раздел е посветен на България. Особено внимание там се отделя на варненската групировка ТИМ.

Във Варна, пише вчера Юрген Рот, членове на новата българска партия на «Зелените» и други граждани се противопоставят на произвола, с който действа една от най-големите български капиталови групировки ТИМ. Германският журналист са спомня показанията на бизнесмен, който днес живее в Швейцария. В офиса на ТИМ в София, той е бил убеден, буквално с насочен в слепоочието пистолет, да прехвърли своята фирма на групировката. До днес, пише, Юрген Рот, този бизнесмен се страхува за живота си.

Страх за живота си изпитват и младежите от партията «Зелените» във Варна, които сега се борят срещу продажбата на част от крайбрежната ивица на ТИМ, пише германският журналист. След миналогодишното представяне на своята книга «Новите български демони» той се бе срещал в София с тогавашния кмет Бойко Борисов и бе получил от него уверения за сериозните му намерения да се справи с организираната престъпност. Затова сега Юрген Рот се обръща със следното отворено писмо към днешния български премиер:

Драги Бойко Борисов,

Спомням си нашия подробен разговор в София през ноември 2008 след представянето на моята книга «Новите български демони». Тогава Вие все още бяхте кмет на София.

Междувременно българските гражданки и граждани Ви избраха за министър-председател. Изказвам своите благопожелания на Вас и на българския народ, който възлага на Вас големи надежди.

Пиша Ви днес, защото по време на срещата ни Вие много убедително изложихте пред мен своето намерение да разбиете криминалните структури във Вашата страна, така че гражданите да не изпитват повече страх от престъпността.

Както научавам от Варна сега, активни и смели граждани там са подложени на масирани заплахи, тъй като са се изправили срещу интересите на една мощна организация – групировката ТИМ.

На Вас и на Вашия нов шеф на митническата администрация Ваньо Танов тази влиятелна структура е добре позната. Спомням си какво каза пред мен Ваньо Танов – че в миналото е било политически нежелателно да се разследва дейността на ТИМ. Затова на него му се е пречело с всички средства да провежда следствени действия срещу групировката. В нашия разговор аз споделих с Вас, че според мен групировката ТИМ олицетворява най-модерната форма на организирана престъпност, че тя е пример за онова, което сеобозначава с термина «Mafia Borghese» – структура, проникнала във висшите сфери на едно общество. Тогава Вие не ме опровергахте.

Актуалният скандал, в който както изглежда конците дърпат задкулисни фигури или подставени лица на групировката ТИМ, е предизвикан от продажбата на 118.000 кв. м. брегова площ във Варна. Земята е продадена без предвидения по закона публичен търг на холдинг Варна, зад който стои групировката ТИМ.

Срещу този акт протестират неправителствени организации и партията «Зелените». И Вие самият сте информиран от варненските граждани. Скандалното е, че тези протестиращи граждани са подложени сега на масирани заплахи. Същото се случва и с техни близки. Уважаваната независима архитекта Калина Павлова е една потърпевшите. На всички тези хора е било предадено, че никой в България не може да им помогне. Те се страхуват за живота на близките си и за своя собствен живот.

Ето защо Ви моля най-настоятелно да се разпоредите за разследването на описания скандален случай. Убеден съм, че ще сторите всичко необходимо за да бъде наложено най-после във Варна правото на закона и гражданите да могат да изразяват своите основателни протести без страх за живота си.

С голямо уважение

Юрген Рот

От форума де зората

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.