Сръбски националисти планират кървав гейпарад

Участници в гей парад в Ла Пас, Боливия. Снимка: Ройтерс

Според оценката на сръбските служби за сигурност на 20 септември тази година десни организации, сдружения на родители и футболни запалянковци ще се опитат по насилствен начин да попречат на гейпарада, ако междувременно организаторите му сами не се откажат от проявата. „Политика“ получи тази информация от върха на службите за сигурност на Сърбия. Представителите на групите запалянковци и някои крайнодесни организации твърдят, че няма да организират насилствен „контрапротест“, а ще излязат по улиците на града, за да може гражданите с мирен протест да изразят несъгласието си. Някои други организации обаче изразиха открити заплахи. И едните, и другите обаче са съгласни, че не могат да гарантират действията на своите симпатизанти или това, че до стълкновения няма да се стигне.

Вчера „Политика“ се добра до оценка на сръбските служби за сигурност за „Парада на гордостта“. В документа пише, че службите за сигурност очакват пристигането в Белград на голям брой привърженици на десни организации и запалянковци от цяла Сърбия и Република Сръбска. Информацията им показва, че освен очакваните физически саморазправи с представителите на гей общността, запалянковците на „Цървена звезда“ и „Рада“ планират и нападение срещу полицаите, които ще охраняват събитието. Групите запалянковци, както оценяват службите за сигурност, ще предизвикат инцидент в широкия център на града, за да може полицията да насочи вниманието си към тях и ще използват това за сблъсък с участниците в парада.

Според сръбските служби за сигурност привържениците на националистическите организации „Образ“, „Покрет 1389“ и „Наши“ искат да се разправят с гей участниците в парада. Техни членове ще се смесят с участниците в парада, за да може в определен момент да предизвикат сбиване в шествието. Участниците в контрамитинга, според същите информации, ще носят със себе си камъни, факли, коктейли Молотов, сълзотворен газ и пиратки.

Очакванията са по време на парада да се стигне до сбиване, в което ще има ранени от шествието, граждани и полицаи. Оценките са, че ще има голям брой повредени обекти и ще бъдат извършени голям брой престъпления.

“На всички е добре известно, че огромната част от сръбския народ е против организирането на такъв парад”, казва Младен Обрадович, главен секретар на организацията „Образ“. “На всичко е ясно също така какво ще се случи, ако организаторите на парада и режимът, който ги подкрепя, се опитат със сила да наложат разпространението на неморалността, на което народът решително се противопоставя. За това организаторите ще носят изключителна отговорност за всичко, което се случи там. Подчертаваме, че на никаква цена няма да позволим този парад на срама. На този ден ще се стекат хора от всички краища на Сърбия,” добавя Обрадович.

На въпрос дали това означава, че „Образ“ организира насилствено възпрепятстване на парада, Обрадович каза, че самото организиране на този парад, въпреки че се знае какво ще се случи, представлява очевидна провокация. “Те си мислят, че може безнаказано да вкарват пръста си в окото на всички нас и на нашия народ. Това няма да мине, сръбският народ и „Образ“ няма да го позволят. Призоваваме ги още веднъж добре да помислят за всичко и им казваме “ „Чакаме ви!“, заяви Обрадович.

Представители на организациите „Покрет 1389“ и „Наши“ бяха далеч по-умерени в становищата си. Иван Иванович, председател на организацията „Наши“, каза, че на този ден в Белград ще бъде организиран мирен протест. “Искаме по мирен начин да изразим нашето становище, че не сме съгласни с организирането на парада. Написахме „Народно възвание“, в което призоваваме свещениците, армията и полицията, работниците и селяните, студентите и запалянковците да се отзоват този ден, за да се предотврати парадът.”

“Не сме споменавали физическа саморазправа, но не мога да гарантирам, че няма да се стигне до инциденти. Очакваме църквата да ни подкрепи. Писахме писмо на Светия архиерейски синод и очакваме да бъде организирано литийно шествие, което на 20 септември да мине през Белград. Надяваме се парад изобщо да няма,” добави Иванович.

Раде Любичич , председател на управителния съвет на организацията „Покрет 1389“ казва, че не е вярно, че организацията му подготвя насилствено възпрепятстване на „Парада на гордостта“. “Това е част от една ужасна фашистка пропаганда на режима против „Покрет 1389“. Никога не сме казвали такова нещо. Това са дезинформации, които разпространява фалшива организация. Ние сме против гей парада, но за насилие никога не сме споменавали,” твърди Любичич.

На въпрос дали привържениците на „Покрет 1389“ ще излязат организирано на градските улици на 20 септември, Любичич отговори, че ще се договори с други приятелски организации .“Надяваме се парадът да бъде отменен,” заяви Любичич.

Според информациите на структурите за сигурност организацията „Анархосиндикалистка инициатива“ също ще участва в контрамитинга, но ще използва тази възможност за други цели. Те ще нападнат полицейските служители, за да им отмъстят за арестите на свои членове, които хвърлиха коктейли Молотов по гръцкото посолство.

Освен привържениците на тези организации, в Белград в този ден се очакват и голям брой граждани, които досега не са участвали в протести, като и ученици от средни училища, които са против парада. Политическите партии не организират своите членове, но според оперативни информации се очаква присъствието на младежките организации на различни патриотично настроени политически партии. Службите за сигурност разполагат и с информация, че по време на парада може да се стигне и до нападение срещу държавните институции.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.