Лъсна истината за тотото. Не играйте

В българския спортен тотализатор изтеглиха два пъти едни и същи числа на 6 и 10 септември. Истината лъсна – в тотото манипулират с топките.
Няма да се намери сериозен човек, който да повярва, че е възможно да се изтеглят два пъти едни и същи числа през 4 дни. Медиите цитираха математика Михаил Константинов, който смята, че шансът е едно на 4,2 милиона (б. а. – допускам, че става дума за грешка и вероятността се измерва в едно към милиарди). Но два пъти въобще и два пъти през 4 дни – за това трудно може да се изчисли шанс. По-скоро лъсна най-после истината за манипулации, поради грешка на измамниците.

При тегленето на числата 4, 15, 23, 24,35 и 42 на 6 септември няма нито един печеливш. При второто – на 10 септември, когато са изтеглени същите числа – има 18 печеливши. Какво говори това? Че поради някаква грешка на втория път са пуснати същите манипулирани топки, както на 6 септември. И вече има много печеливши. Очевидно е, че някой манипулира с топките, на базата на данните от подадените фишове, за да има контролирано малък брой или никакви печеливши.

Зам-директорът на тотализатора Мария Янева наивно заяви, че за манипулиране на тегленето не можело да става и дума. Това било чиста случайност и тегленето се предавало пряко по БНТ в присъствието на комисия. Кой ще повярва на това? Случайността е толкова малка, че е направо изключено да се изтеглят през 4 дни едни и същи числа.

Години наред тотото е било “Тъмна Индия”. Години наред не се оповестяват печелившите, за разлика от други страни. В САЩ например, печелившият не може да си вземе печалбата, ако иска да остане анонимен – трябва да се появи публично пред камерите.

Няма какво тукашната анонимност да се обяснява със страха на печелившия да не го рекетират, крадат, нападат. В България има много богати хора, понякога стават жертви, но не са се изпокрили като тото-късметлиите. По-скоро тази практика у нас прикрива една голяма манипулация. Очевидно числата се нагласят според подадените фишове, а вероятно и печалби се прибират от фиктивни лица.

И после се чудим примерно как една бивша шефка на тотото стана собственик на половината български вестници, а сега със сина си се готви да купи и другата половина.

Ситуацията в България напомня романа “Есента на патриарха” от Габриел Гарсия Маркес. В него се описва как диктаторът мами с лотарията в държавата, именно като манипулира с топките, с които се изтеглят числата. В България няма диктатура на един човек (все още), но тя много малко се различава от латиноамериканска държава.

Изводът е само един – бойкот на тотото. Каквито и комисии да проучват и каквито и мъдри заключения да направят, измамата е очевидна.

Не играйте тото.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.