Защо Осама бен Ладен не ругае Обама, а обкръжението му

Лидерът на “Ал Каида” Осама бен Ладен в изявление, публикувано в Интернет. Снимка: Ройтерс

Два дни след годишнината от атентатите от 11 септември лидерът на Ал Каида Осама бен Ладен пусна в Интернет традиционното си “обръщение към американската нация”. В него той заяви, че президентът на САЩ Барак Обама е безсилен и следва стратегията на бившия президент Джордж Буш и бившия вицепрезидент Дик Чейни да налагат страх, за да прокарват интересите на големите компании. Осама призовава Обама да освободи Белия дом от агентите на чуждото влияние. Защо лидерът на Ал Каида насочи гнева си не към президента, а към обкръжението му, пише „Крисчън сайънс монитор“.

Откакто президентът Джордж Буш-младши се оттегли, Осама бен Ладен няма кого да ругае, а това доста затрудни уменията му да се продава. Това стана ясно и от последните му агитационни записи, разпространени от лидера на “Ал Каида” някъде от Пакистан, където най-вероятно той се крие.

Обикновено Бен Ладен пуска новите си послания на годишнината от терористичните актова от 11 септември, в чиято организация участва, и които станаха причина за кръвопролитните и непреставащи и до този момент войни в Афганистан и в Ирак. Тази година не беше изключение. В неделя той публикува своето “обръщение към американския народ” на уебсайтовете на войнстващите ислямисти.

Въпреки че мирогледът на Бен Ладен не е променен – САЩ продължават да му се струват страшна империя, която помага на Израел да окупира арабските територии – сега коментарите му са пълни с по-различно съдържание. По-рано Бен Ладен с радост наричаше Буш “злодей”, отговорен както за завоевателните войни, така и за онези, които се водят, за да подчинят мюсюлманите.

Но президентът Обама (да припомним, че пълното му име е Барак Хюсеин) беше удостоен с по-вежливо обръщение. Бен Ладен похвали Обама за това, че призна тежкото положение на мюсюлманските народи в речта, произнесена от президента в началото на годината в Кайро. Оказва се, че Обама не е коварен злодей, а слабоумен човек, който тайните конспирации ползват, за да управляват Вашингтон. По думите му Обама е “безсилен” и не може да спре конспирацията. В известен смисъл той е “жертва” на плановете й. По принцип Бен Ладен повтаря популярната сред народа теория за заговора, според който “големите корпорации” и техните агенти манипулират американското правителство, като само добавя малко ислямистки привкус.

В един от преразказите на съдържанието на записите се казва, че Бен Ладен е заявил: “Всеки стопанин на Белия дом застава на път, от който не може да се отклони. Този президент прилича на влак, който се движи в определена посока. Длъжен е да се подчинява на натиска, в противен случай съдбата му може да се окаже същата като съдбата на президента Кенеди или брат му.”

От десетте минути на изявлението Бен Ладен посвещава доста време на подкрепата на САЩ за Израел. По думите му, защищавайки еврейската държава, Америка вреди на собствената си сигурност. И за пореден път пояснява, че многобройните нападения на “Ал Каида” срещу САЩ се обясняват именно с тази подкрепа.

Значителна част от коментарите на Бен Ладен може да се чуят и от устата на някой американски политик – без значение дали републиканец или демократ. “Белият дом е завладян от тези агенти на влиянието,” казва той. “Вие, американците, сте длъжни да освободите Белия дом от тези агенти.”

Разбира се, фактът, че американските политици вече няколко десетилетия не успяват да спрат увеличаващото се влияние на лобистките групи говори за това, че “освобождението” е също толкова вероятно, колкото и достигането от Бен Ладен на крайната му цел – обединение на целия свят под властта на едноличен лидер-мюсюлманин.

По стар навик Бен Ладен изброи имената на няколко представители на висшите ешелони на властта в САЩ, разделяйки ги на “добри” и “лоши”. Министърът на отбраната Робърт Гейтс, началникът на началник-щабовете Майк Мален и началникът на централното командване на САЩ Дейвид Петреъс са “лошите”, тъй като са останали при Обама като наследници от епохата “Буш” и го отклоняват от пътя на истината.

Ще бъде по-добре, казва Бен Ладен, Обама да започне отново да ползва услугите на бившия началник на централното командване адмирал Уилям Фалон и генерал-лейтенант в оставка Рикардо Санчес.

Генерал Санчес, командващ армията в Ирак, когато се разрази скандалът около изтезанията в затвора Абу Граиб, получи честта да бъде сред фаворитите на Бен Ладен защото с оставката си критикува действията на САЩ в Ирак.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.