Заради бездействието на ООН Йемен става база на фанатиците от Ал Каида

Йеменски военен стреля срещу бунтовници в провинция Саада. Снимка: Ройтерс

Подновените боеве в северен Йемен между силите на правителството и бунтовниците подхранват страховете, че близкоизточната задочна война между Саудитска Арабия и Иран вече се разпространява и в неуправляемите пространства в южната част на Арабския полуостров. Западните анализатори обаче са ужасени от призрака на друга опасност: перспективата, че от йеменската слабост ще спечелят най-много фанатиците джихадисти от Ал Каида.

Миналата седмица агенциите на ООН биха тревога, след като 55 000 души, повечето деца и жени, избягаха от сблъсъците в град Саада и околностите му в Северен Йемен между силите на сунитското правителство на президента Али Абдула Салех и шиитите заиди, последователи на Саид Абдел Малик ал Хуси. Масовото бягство увеличи броя на хората, останали без дом, до 150 000 души. Причината е конфликтът, който пламна с нова сила през 2004 година, но чиито корени датират чак от 1962-ра.

ООН се оплака, че апелът й за 23 млн. долара спешна помощ, отправен на 2 септември, още не е донесъл нито цент, въпреки острата нужда на бежанците. Вътрешните бежанци от Саада, които избягаха в Амран, пристигнаха травмирани и изтощени, след като бяха вървели пеша през пустинята между три и пет дни, съобщиха от ООН. Достъпът до опасната територия е рискован и се правят опити за отваряне на хуманитарен коридор от Саудитска Арабия.

Според бунтовниците хуси обаче, саудитците са част от проблема. Твърдейки, че Рияд въоръжава и финансира правителствените сили, миналата седмица те разпространиха видеозапис. Според тях той показва заловени саудитски минохвъргачки. Те твърдят също, че са бомбардирани от саудитски бойни самолети. “Искаме всички да видят, че саудитската подкрепа е факт, че режимът (в Сана) е отстъпил суверенитета на страната и я е предал на чужди интереси,” заявиха бунтовниците в комюнике.

Правителството на Салех на свой ред обвинява Иран и шиитския му съюзник в Ирак Муктада Садр, че подкрепят хусите, които твърдят, че се борят за по-голяма автономия. Те са и против разпространяването на вдъхновявания от Саудитска Арабия уахабизъм – разбираема цел, имайки предвид връзките между уахабизма и сунитския екстремизъм. Салех заяви по телевизия Ал Джазира, че неназовани иранци поддържат преки комуникации с бунтовниците и финансират секретни клетки, внедрени в апарата за сигурност на Йемен. Иранският посланик в Йемен неотдавна получи официално предупреждение за негативните последици, които заплашват Иран, ако техеранските медии „продължат да служат като оръдие в ръцете на подривните сили в Саада“.

Загрижеността на саудитска Арабия за положението в съседната й страна не се ограничава само с нестабилността – съживяването на сепаратистките тенденции в южен Йемен се съчетават със свиването на националните приходи (причинени от намаляващите печалби от петрола), високата безработица сред мъжкото население, корупцията, отвличанията и хроничния недостиг на вода – всичко което, взето заедно, подкопава способността на централното правителство да запази целостта на страната. Покушението миналия месец срещу саудитски министър беше започнато от йеменска територия.

От своя страна Иран вярва, че има разумни основания за подозрения към прозападните позиции на йеменското правителство, подсилени миналата седмица от визитата в Сана на Джон Бренан, шеф на контратероризма в Белия дом. Пренебрегвайки сложните нюанси на войната в севера, Бренан връчи писмо от Барак Обама, провъзгласяващо, че сигурността на Йемен е част от сигурността на САЩ – изненадващо прибързано и необмислено обвързване. Обеща и увеличена американска и международна помощ. Обама наблегна на партньорството в борбата срещу общата заплаха, която представляват Ал Каида и ислямисткият екстремизъм.

Макар че сегашната чужда материална помощ за гражданския конфликт в Йемен е минимална, той е поредният фронт в разширяващата се марионетна война между Иран и Саудитска Арабия. Ливан е един фронт. Иранските опити да спечелване на влияние над шиитското население в източна Саудитска Арабия, Ирак и Персийския залив е друг фронт. Сега към списъка трябва да бъде прибавен и Йемен.
Саудитските власти нервничат, опасявайки се, че крайната цел на Техеран е контролът над маршрутите за корабоплаването в Червено море, изтъква Робърт Хадик от „Small Wars Journal“.
А това е достатъчно тревожно за администрацията на Обама и за съюзници като Великобритания, които имат връзки с Аден от колониално време. Но както показа мисията на Бренан, текущите очевидно успешни опити на Ал Каида да установи регионална база в Йемен, възползвайки се от слабото йеменско правителство, остава главната грижа на Вашингтон.

Неотдавна „Уолстрийт джърнъл“ коментира, че само племенните територии на Пакистан по границата с Афганистан съперничат на Йемен като терористичен Шангри-Ла. Осама бен Ладен има йеменски корени и около 100 лица от йеменски произход са задържани в Гуантанамо, отбеляза изданието. То цитира йеменски правителствени данни, че близо 1500 джихадисти, свързани с Ал Каида, са базирани в страната, включително Насър ал Уаейши – „емирът на Арабския полуостров“ на Ал Каида, и Джамал ал Бадауи, издирван за ролята му в атентата през 2000 година срещу американския боен кораб „Коул“ в Аденското пристанище. Статията обвини Салех в двойна игра – че спазва мълчалив пакт за ненападение с Ал Каида, което му позволява да се справи с други предизвикателства.

Тази тактика оставя нерешени проблемите на Йемен, които потенциално могат да дестабилизират Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив, писа авторът Кристофър Бучек в нов доклад за фонда Карнеги за межуднародния мир. Неспособността на йеменското централно правителство да осъществява пълен контрол над територията си ще създаде пространство за екстремистите да се прегрупират и да нанасят удари срещу вътрешни и международни мишени. Международната общност трябва реалистично да осъзнае ограниченията за интервенция в Йемен, но в краткосрочна перспектива бездействието не е вариант.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.