Селяните в Индия продават съпруги, за да платят дълговете си

Индиец оре нивата си в град Ранчи, Източна Индия. Снимка: Ройтерс

Селяните в Северна Индия страдат от сушата, причинена от необичайно слабите от години насам мусонни дъждове, и са принудени да продават жените си, за да изплатят дълговете си към местни лихвари. „Хората са в това положение от известно време, но се колебаят да дойдат и да ни разкажат“, казва Манодж Кумар, социален работник в засегнатия от сушата район Банделхланд, заклещен между щатите Утар-Прадеш и Махия-Прадеш.

Често натрупалите дългове селяни са изключени от традиционната банкова система и когато банките им отказват заеми или откриванетона сметки на тяхно им,е се обръщат към частни лихвари. Но пет последователни години на недостатъчна реколта и слаб дъждовен сезон през това лято тласнаха някои от тях към отчаяни действия.

В този район, където е регистриран и засилен трафик на хора, мнозина селяни, разорени от натрупаните дългове, посегнаха на живота си. „За обременените с дългове селяни продажбата на техните съпруги или на техните жени се превърна в последното възможно решение“, споделя социален работник, пожелал да запази анонимност.

Според индийските медии за четири или пет години са се самоубили 500 селяни, а около 50 процента от населението е напуснало Банделхланд, за да потърси работа в градовете. Трудно е да се разбере на каква цена и на кого са били продавани жените. Но според местни вестници съпругите се търгуват за суми, вариращи между 1 и 12 000 рупии (240 долара). Някои сделки се извършват под формата на граждански бракове, със сключването на официален брачен договор. Но социалните работници мислят, че много съпруги в крайна сметка свършват в мрежите за проститутки.

Според Ранджана Кумари, директорка на Центъра за социални изследвания в Делхи, разследванията показват, че Банделхланд е известен като един от най-уязвимите райони по отношение на сексуалната експлоатация. Според нея селяните знаят, че продават жените си на мрежи за проститутки, но го правят, тласнати от дълбоко отчаяние.

Слабите дъждове през юли и август съсипаха реколтите от ориз, захарна тръстика и фъстъци в района. Около 40 процента от окръзите в Индия обявиха, че са засегнати от сушата. Индийската метеорологична служба предупреди в доклад, публикуван през август, че някои райони на страната страдат от 24-процентов недостиг на дъждове. В други райони дефицитът на дъжд достига дори 35 процента.

Говорител на Индийската метеорологична служба все пак съобщи миналия четвъртък, че се очакват силни дъждове. Прогнозите се сбъднаха и в Западен Бенгал проливни дъждове причиниха смъртта на петима души и отнесоха хиляди къщи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.