Ще се превърне ли Венецуела в новия Иран?

Президентът на Венецуела Уго Чавес изнася реч в Университета за дружба между народите в Москва. Снимка: Ройтерс

Миналата седмица Венецуела сключи сделка с Москва за закупуването на оръжия за над 2 милиарда долара. Чавес ще се сдобие 92 руски танка Т-72, зенитни ракетни комплекси С-300, Бук-М2 и “Печора”, както и реактивна система за залпов огън “Смерч”. Според венецуелския президент целта е страната да обнови оръжейния си арсенал и така да се подготви по-добре за възможни нападения от страна на САЩ. Експертите обаче твърдят, че това е начало на нов конфликт, който може да стигне размерите на конфликта от Близкия изток. Иска ли Чавес да разработи ядрено оръжие и имат ли САЩ повод за притеснение, пише сайтът The D.C. Writeup.

Уго Чавес отдавна критикува външната политика на САЩ и нарастващото им присъствие в Латинска Америка. Антиамериканската му риторика не попречи на избирането за президент на Барак Обама, когото по-рано наричаше “беден невеж човек” и го обвиняваше, че “от него вони така, както и от президента Буш”.

В този антиамериканизъм няма нищо ново, и той не представлява проблем за външната политика на САЩ и за взаимоотношенията с Латинска Америка. Главната заплаха за САЩ произлиза не от думите на Чавес, а от делата му – неслучайно той се опитва да засили армията си и да създаде ядрена програма.

Миналата седмица Уго Чавес посети Русия и обсъди в Кремъл редица големи договори в областта на доставки на военна техника, ядрената енергетика, нефтения сектор и алтернативните източници на енергия. САЩ заявиха, че това са били само разговори.
Но след почивните дни Чавес каза, че е сключил военни договори с Русия и скоро ще получи танкове и друга техника за превъоръжаване на венецуелската армия. Това значи, че САЩ трябва да се замислят за потенциалната опасност, която представлява настроеният срещу САЩ социалистически лидер за Латинска Америка – взривоопасен регион, където демокрация и мирът и без това са крайно крехки.

Миналата година Венецуела и Колумбия едва не започнаха война. Президентът на Колумбия Алваро Урибе обвини Чавес, че поддържа въстаниците от ФАРК, които воюват с колумбийските военни. Сега има съобщения, че в отговор на планираното американско военно присъствие в Колумбия Чавес ще купи сто танка за 500 млн. долара. Това е повод за безпокойство, тъй като агресивността на Венецуела ще предизвика повишаване на нестабилността и на напрежението в региона.

Притеснително е и това, че Чавес призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия (двата малки проруски региона в Грузия), което ще му донесе още по-голяма сигурност, че Русия ще му даде исканото оръжие. Всъщност, след като Чавес направи изявлението си, президентът Дмитрий Медведев обеща да му продаде всичко, което поиска. Чавес вече чака пристигането във Венецуела на ракетите с обсег 168 мили, които, както той твърди, са му необходими изключително за отбранителни цели.

Освен това, след почивните дни, Уго Чавес заяви, че Венецуела планира да развива ядрена програма с помощта на Русия. И специално подчерта, че няма намерение да създава бомба.

Чавес е близък съюзник на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, който с откровено предизвикателното си поведение и с това, че продължава да развива иранската ядрена програма (въпреки силните и може би оправдани подозрения на международната общност, че се стреми да се сдобие със собствен ядрен арсенал), донесе на страната си международни санкции.

Независимо от тесните връзки с иранския президент, Чавес декларира своята невинност: “Нямаме намерение да правим атомна бомба, така че не ни тормозете както Иран.” Още повече, че мнозина подозират, че Венецуела може би помага на Иран да заобикаля наложените от ООН и от САЩ санкции, като му превежда средства от финансовата си система.

Доколко са оправдани подозренията на САЩ към Венецуела ще покаже бъдещето. Но сега САЩ трябва да признаят потенциалната сериозност на ситуацията и да започнат да действат активно, за да предотвратят положението в Латинска Америка да стане в бъдеще също толкова нестабилно, колкото е сега в Близкия Изток.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.