Порното вече не е срамно за французите

Кадър от филма „Зак и Мири снимат порно“.

Порнофилмите отдавна не са запазена територия само за малка част от мъжкия пол, а се оказват феномен, интегриран в сексуалния живот на французите, така че гледането им вече не е срамно и самотно преживяване, а общо занимание за двойката, според проучване на социологическия институт ИФОП.

„Появата на кабелните канали и на интернет като средство за достъп до порнофилми, води до банализация и демократизация на жанра. Основният извод е, че французите днес са освободени от комплекси по отношение на порнофилмите“, казва пред Франс прес Франсоа Краус, ръководител на проучването, проведено по поръчка на Групата „Марк Дорсел“, лидер в производството на порнография във Франция.

„Хората вече не гледат порнофилми единствено сами. Порното вече е средство за активиране на либидото в брака чрез разчупване на рутината във всички възрастови групи и социални категории“, казва Краус и посочва, че това изследване за порнографията е първото във Франция.

Петдесет и седем процента от анкетираните насаме чрез онлайн въпросник „за по-голяма искреност“, посочват, че вече са гледали в двойка порнофилм. Жените признават, че ги гледат по-лесно със своите партньори (59 на сто), отколкото самостоятелно (50 на сто). „Отбелязва се голяма готовност на жените да гледат порнофилм с партньора си. Ако той поиска, две от три биха се съгласили (67 на сто), но 30 на сто признават, че ще го направят само, за да му угодят“, казва Франсоа Краус. Въпреки това, само 36 на сто от двойките са правили секс, докато са гледали порнофилм.

Според ИФОП, средната възраст за първо гледане остава висока: 24 години, което сякаш влиза в противоречие с общоприетото мнение, но все пак са интервюирани само хора над 18 години. Ролята на филмите като обучение за сексуалността като е цяло е ограничена (35 на сто), но влиянието на порнографията върху сексуалното желание е реално за 44 на сто от мъжете и жените. 32 на сто от жените признават, че порнофилмът увеличава желанието.

Осемдесет и девет на сто от запитаните заявяват, че вече са гледали порнофилм, а 69 на сто ги намират за въбуждащи, но в същото време мнозинството ги смята и за „смешни“ (59 на сто) и „унизителни“ (58 на сто). Само 21 на сто вярват, че са „здравословни“. Проучването показва също, че консумацията на порнофилми е по-висока сред хората по двойки (48 на сто), отколкото при живеещите сами (45 на сто). Порнофилми се гледат предимно у дома (86 на сто), но някои имат опит на необичайни места като хотелска стая по време на бизнес пътуване (30 на сто).

Последният важен извод: според мнозинството французи, независимо от тяхната възраст или пол (84 на сто), сексуалността, представени в порнофилмите, е много далеч от житейската практика. Това становището се споделя от младите хора на възраст под 35 години. 81 на сто от тях смятат, че това е кино и няма нищо общо с действителността.

Безплатните интернет сайтове са основно средство за достъп до порнография (45 на сто), следвани от платената телевизия Canal + (35 на сто) и DVD-та (22 на сто). Накрая, въпреки общоприетото схващане, повечето мъже и жени придават значение на сценария (59 и 55 на сто). Все пак, два пъти повече мъже смятат за важни броя на откровените сцени или качеството на дамското бельо.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.