Барозу между обещанията и изпълнението им

Подписването на Лисабонския договор
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу говори
на церемонията по случай подписването на Лисабонския договор в столицата на
Португалия. Документът има за цел да промени институциите на страните-членки на Европейския съюз. Снимка: Ройтерс

Обещанията, които даде Жозе Мануел Барозу при избирането си в Европейския парламент, са политическо земетресение за Европейския съюз. Сега въпросът е дали той може да ги изпълни. Тези обещания са „много, много, много сериозна работа: изпълнението по същество дори на едно от тях би било значителна промяна. Той може да го направи, но трябва да има смелост“, каза специалистът по политиката на ЕС в Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел Пьотр Качински.

Във вторник, кулминационният ден от няколкомесечната му борба за преизбиране начело на Европейската комисия, Барозу изложи главните си цели за своя втори петгодишен мандат, които са част от дневен ред, замислен да разтърси из основи ЕС. Някои от тези обещания, като това за промени в разделението на труда сред комисарите, за да се открои значението на миграцията, гражданските права и борбата срещу промените в климата, влизат в кръга на сегашните му правомощия и е малко вероятно да предизвикат спорове.

Но други изглежда са замислени да разпалят пререкания с националните столици, които съвсем не са въодушевени от идеята за хармонизиране на ЕС. Като най-значимо се откроява обещанието за започване на „коренна промяна“ в бюджета на ЕС, който сега възлиза на около 130 милиарда евро (190 милиарда долара) на година. Барозу каза, че това би трябвало да включва „отдалечаване от тясното фокусиране върху чистия баланс и насочване към подход, основан на солидарността“, под което на жаргона на ЕС се има предвид противоречивия процес да се накарат богатите страни да плащат повече на бедните. Все пак с повече противоречия е зареден призивът му самият бюджет да се захранва от „собствени източници“ на ЕС, като дългогодишният контрол на националните столици върху плащанията на ЕС се замени със система, при която парите ще идват пряко от гражданите.

Това е смел ход. Дори в най-добрите времена преговорите по бюджета на ЕС са „изключително ожесточени“, каза научният сътрудник в базирания в Лондон изследователски институт Център за европейска реформа Хюго Брейди. А Барозу изглеждаше решен да изневери на своя начин на действие и да се противопостави на националните столици. Той заяви пред ЕП, че е „готов да пренесе тази битка в държавите членки“. Вероятни сблъсъци ще предизвика и опитът му да разпростре властта на Брюксел върху въпроси като реформата на енергийния пазар, протекционизма и свободното движение на работници – все области, в които „намесата“ на ЕС вероятно ще срещне яростна съпротива от държавите членки.

Всичко това е поразителна промяна в тона от страна на човек, който досега беше обвиняван, че постоянно отстъпва пред желанията на Берлин, Париж и Лондон. „Той отговаря на честите обвинения, че му липсва амбиция като председател на комисията“, каза Брейди. Но според експерти би било грешка да го отписваме напълно още сега – не на последно място защото е малко вероятно той да бъде избран за трети мандат, поради което ще трябва да защити наследството си сега. „Точно сега той е изправен пред историята: той трябва да покаже, че може да се справи, иначе ще бъде запомнен като най-слабия председател на комисията“, заяви Качински.

Освен това ако ЕС постигне влизането в сила на Лисабонския договор след референдума в Ирландия на 2 октомври, Барозу ще трябва да се бори, за да направи така, че да не бъде засенчен от новия президент и новия външен министър на ЕС. Това ще го стимулира допълнително за добро представяне. „Предполагам, че той ще стане по-агресивен, защото по всички въпроси го чака жестока битка“, каза Брейди. Най-важното е, че след като си осигури преизбиране, Барозу няма какво да губи, а може само да спечели, като се изправи срещу големите играчи.

„Барозу знае, че никой няма да го обвини, ако държавите членки не се съгласят да реформират бюджета“, изтъкна Брейди. Така че, каквото и да предстои на португалския политик през следващите пет години, едва ли ще му е скучно. „От него ще зависи да намери начин да убеди неубедимите. Не е невъзможно, но той ще трябва да спечели споровете, в които ще влезе, и всички предстоящи големи битки“, каза Качински.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.