Драмата от Вирджиния се пренесе онлайн

Студентът Чо Шонг Хуи е изпратил тези свои снимки в NBC News малко преди да убие 32-ма свои колеги. Пратката съдържа и видеозапис с предсмъртна реч. Снимки: Ройтерс/ NBC

Ужасната драма в Техническия университет във Вирджиния моментално намери своето онлайн отражение. В Интернет хора от целия свят се присъединиха към скръбта на американските студенти и намериха отдушник на емоциите си.

Няма как да не изникне изводът, че модерните технологии завинаги промениха начина, по който ние изживяваме трагедиите. Блогове, уеб сайтове, клипчета от мобилни телефони – всичко това днес е част от ужаса във Вирджиния – за добро или за лошо.

Почти веднага след убийствата в понеделник, студенти от Техническия университет създадоха уеб страница “ОК съм”, където да известят близките си, че са оцелели. Други пък публикуваха снимки и клипчета от мобилни телефони на блоговете си или на други сайтове едва часове след стрелбата.

Благодарение на портативността и скоростта на модерните технологии, кадрите на студентите вероятно ще останат като едни от най-запомнящите се, казва Аманда Ленарт, занимаваща се с изследвания на модерната култура.

Най-видим е ефектът, който Интернет има сред младите хора. След трагедията най-доброто място, което те намериха за да изразят скръбта си бяха сайтове като Facebook, които те посещават често за да изразят себе си и където може би са комуникирали с някои от загиналите.

От понеделник насам има постоянен поток от постове в споменатия студентски сайт Facebook, в MySpace и LiveJournal и в личните блогове, които изразяват всичко от скръб до гняв и объркване.

21 годишният Джес Конъли във вторник остави коментар на страницата в MySpace на един от умрелите студенти – Рос Аламедин. Миналото лято двамата са работили заедно в магазин за електронни уреди.

“Да можеше да прочетеш това, Рос…За да разбереш, че за мен беше човек с голямо въображение, интелигентен, състрадателен и най-вече изключително забавен, и че за мен беше чест да работя миналото лято с човек като теб”, е написал Конъли.

Още преди имената на загиналите да бъдат официално обявени, студенти създадоха във Facebook страница в памет на мъртвите. Някои сметнаха, че това се прави прекалено рано, още преди семействата на загиналите да са уведомени.

По милиони други начини Интернет продължава да оформя скръбта на Америка.

От университета във Вирджиния освен, че използват университетският уеб сайт, за да дават официална информация, планират да създадат и страница, където близките на жертвите могат да сложат техни снимки.

TechSideline.com, – сайтът на спортните фенове от Техническия университет, също бързо прерасна в място, където студентите, семействата и приятелите им могат да комуникират. Това беше особено важно веднага след трагедията, когато мобилните телефони отказаха да действат.

В знак на подкрепа, много студенти, включително от други университети, замениха снимката си във Facebook с логото на Техническия университет, закичено с черна лента.

Пати Якобс от колежа в Бъфало, Ню Йорк, е направила същото. След като е разбрала за трагедията, тя веднага е потърсила във Facebook за страница с имената на жертвите. За нейна жалост е попаднала и на няколко страници съдържащи обидни и расистки коментари за стрелеца Чо Сунг Хуи и азиатците изобщо.

Якобс смята, че “да, той е носи личната отговорност за всичко, което направи в понеделник, но причина за злодеянието му едва ли е неговата раса, възпитанието му като дете или пък фактът, че приятелката му го е зарязала. Не е ли отговорно и нашето общество?“

Някои от обидните коментари бяха премахнати от Facebook, след като потребителите на сайта сами ги маркираха като такива. Подобни постове обаче са характерни за отворената природа на Интернет, където слуховете и неточностите често имат своето място.

Потърпевш от това беше 23 годишният Уейн Чанг, който беше помислен от някои за убиецът, защото профилът му във Facebook казва, че е завършил в Техническия университет и съдържа снимки на колекцията му от оръжия.

Чанг казва, че в началото се е ”заиграл” с това, защото уеб страницата му съдържа реклами, които носят толкова повече пари, колкото хора я посещават. Сега той твърди, че ще дари спечелените пари на близките на загиналите.

Все пак Чанг е решил да изясни истината след като е получил смъртни заплахи. Много от хората, набедили го за убиец, му задаваха един и същ въпрос : Защо?

“Винаги съм бил наясно със силата на Интернет, но не предполагах, че е толкова голяма”, казва Чанг в телефонно интервю.

“В такава ситуация хората искат да обвинят някого, за да могат да си обяснят случващото се. Това е напълно разбираемо.”

Въпреки тъмната страна на технологиите, не може да се отрече и тяхната полза при трагедии като тази.

“Вече не е нужно да прелетиш половината страна, за да дойдеш на погребението”, казва Аманда Ленарт. “Можеш просто да влезеш в Интернет и да изразиш мъката си, като същевременно я споделиш с други, които се чувстват като теб.”

21 годишният Конъли също е изказал подобно мнение на страницата си в MySpace. “Когато четеш за чувствата на другите и комуникираш с приятелите си, поне мъничко намаляваш чувството си на самота и празнота. Поне знаеш, че не само ти се чувстваш така.”

(по материали от Асошиейтед Прес )

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.