Македония брои дните до пътуването без визи в Европа

Македонският президент Георге Иванов. Снимка: Ройтерс

Македонският президент Георге Иванов е уверен в перспективата за преговори за членство в ЕС след срещата му тази седмица в Берлин с германския президент Хорст Кьолер. Иванов заяви, че посещението се е състояло в момент, „когато нашата държава очаква позитивен доклад от ЕС и Македония с нетърпение очаква определянето на дата за начало на преговори за членство“. Скопие се надява да се осъществят най-новите планове на македонците да бъде разрешено да пътуват без визи в т.нар. шенгенска зона от страни в ЕС до началото на 2010 година. „Визитата носи много символизъм,” заяви Иванов в интервю за ДПА.

Едновременно с 20-годишнината от падането на Берлинската стена, македонският президент каза, че неговата страна съвсем наскоро е отпразнувала 18 години от независимостта си. „Германия,” подчерта той, „беше основен партньор в изпълнението на реформите, искани за членство в ЕС.” По време на тридневното си посещение Иванов се срещна с представители на германския парламент, министри в правителството и кмета на Берлин Клаус Воверайт.

Амбициите на Македония да се присъедини към 27-членния блок бяха възпрепятствани от продължаващия спор с Гърция за името на страната. В последните 16 години Гърция твърди, че Македония може да предяви териториални претенции към региона със същото име, и в резултат блокира членството на Скопие в ЕС и НАТО.

„Компромисът е като танго, заяви Иванов. За да се постигне компромис, винаги са необходими двама. Ние извървяхме нашия път. Сега очакваме Гърция да извърви своя път и да намерим обща точка, за да се срещнем по средата.” 49-годишният президент, който пое поста през май, каза, че е оптимист заради решаването миналата седмица на датиращия отдавна граничен спор между Словения и Хърватия. „Очакваме нашите приятели в ЕС да посочат, че Гърция трябва да последва примера на Словения, за да може да започнем преговори за членство,” заяви Иванов. И добави, че Македония заслужава да бъде взета под внимание за приемане в ЕС, тъй като е доказала решимостта си и е проявила дисциплина в осъществяването на необходимите реформи.

„Не искаме да получаваме подарък или награда от когото и да било. Ние просто искаме да видим резултата от това, за което работехме, каза Иванов. Разочарованието от миналогодишното отхвърляне от НАТО е осезаемо в Македония. След това се стигна до депресия, до разочарование и цялото население се чувстваше тъжно и сломено. Но македонците не изпитват омраза към гръцките си съседи. Независимо от това, дали сте в най-малкото селце на Македония или в Скопие, хората пият националното гръцко питие узо, ядат гръцка салата и понякога слушат гръцка музика.”

Разположена на Балканите – между Гърция, Албания, Косово, Сърбия и България – Македония има население от само два милиона души, една трета от което са етнически албанци. Страната успя да избегне междуетническото насилие, което избухна през деветдесетте години в голяма част от бивша Югославия, но беше изправена пред бунт през 2001-ва във връзка с исканията за по-големи права от албанското население.

„Македония е мултиетническа, мултирелигиозна и мултилингвистична страна, в която демокрацията работи, нещо, което много западни теоретици казват, че е невъзможно,” каза Иванов. Въпреки това връзките са обтегнати с няколко от съседитена Македония. България обвини Скопие, че третира лошо етническото българско население в страната. Отношенията бяха застрашени още повече от инцидента с кораб в началото на септемри, в който загинаха 15 български граждани. Други 40 пътници бяха спасени отчасти благодарение на помощта на хора, които са били наблизо.

Във вторник в знак на благодарност България издаде паспорти на трима македонци, допринесли за спасителните усилия. Жестът сигурно ще засегне Македония с оглед на българската политика на издаване на паспорти на македонци, смятана в Скопие за подкопаваща националния интегритет. Но Иванов посочи, че практически грижи карат хората да търсят чуждестранни паспорти, за да могат да пътуват по работа в чужбина във времето, когато Македония е в черния списък.

„Колкото повече наближава 1 януари, когато ще влезе в сила визовата либерализация и Македония ще се окаже в белия шенгенски списък, толкова по-малко е значението на притежаването на български паспорт”, каза той. Със сигурност, призна Иванов, приключвайки интервюто, добър жест за тях е да получат награда, от която може да имат полза в продължение на още няколко месеца.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.