САЩ отстъпиха за ракетен щит. Русия е с лабилна психика и „Топол М“ в ръцете

Световните медии не спират да коментират решението на САЩ да се откажат от разполагане на радари и зенитни ракети в Източна Европа. Всички подозират сделка – Русия е поела ангажимент пред САЩ да не помага на Иран за ядрени технологии и др.

Дали е така?

Най-напред руската пропаганда и американските шмекерии прикриваха истината за тоя ракетен щит. Той представлява радари и зенитни ракети, които ще пазят Европа от… Иран. Така твърдяха американците. Руснаците твърдяха, че американците им посягат и се опитват да ги атакуват отблизо, нарушават баланса на стратегическите оръжия, от своя страна Русия щяла да насочи ракети към Полша и Чехия и т. н.

И двете страни лъжат. САЩ не се страхуват от Иран и не искат да пазят своите съюзници от него, а от Русия. И конкретно от една ракета. Русия създаде след дълги експерименти още от съветско време стратегическата ракета “Топол М”, бърза, набира свръхзвукова скорост за 5 минути, излиза извън атмосферата и пак влиза в нея, тежи 47 тона, носи 10 ядрени заряда от 4 тона и нещо.

Човек може да поразсъждава какво чудовище е създавала Русия и за какви цели е тази ракета. Очевидно нападателна, унищожителна. Да трепери светът. Като не можем да му продадем друго, освен петрол, газ и проститутки, да го уплашим с ракети.

И американците се уплашиха и поискаха да разположат по-близо до руска територия радари и зенитни ракети, за да прихващат отрано “Топол М”. Русия скочи възмутена – това обезсмисля дълго създаваната й ракета. Тогава един генерал Поповкин, командващ (!) “Космическите войски на Русия” заплаши, че в отговор ще разположат радари в посолствата на Русия на Запад. Заплахата само идваше да докаже мисълта на Чърчил, че “войната е твърде сериозно нещо, за да се остави в ръцете на военните”.

И сега САЩ отстъпват. По-силният винаги отстъпва. Русия е като човек с лабилна психика, който не трябва да се дразни много. Да си играе с ракетките, ама да не го закачаме, че може да пусне някоя. Сигурно САЩ имат друго технологично решение. Обама го подсказа – мобилна система за сигурност, включваща подвижни прехващачи със сухоземно и морско базиране.

Но републиканците в САЩ са недоволни от това отстъпление, десните в Полша – също. Както и да е – мъдър ход. Дори да не е изтъргуван за друго. Така светът ще стане по-мирен.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.