Цитат в десетката: Първанов срещу Борисов – бумерангът се завръща

Снимка: Булфото

Накрая, оценка може да се направи и на медийната среда, в която се развиват последните изяви на Георги Първанов. Бих казал, че бумерангът се завръща.

Ако преди медиите му създаваха абсолютно комфортна среда, подтичваха след него угоднически, питаха го на какви въпроси би пожелал да отговаря и чрез главните си редактори се возеха за екзотични воаяжи в щедро предоставения от него държавен самолет (за който разходите обаче поема българският данъкоплатец), то сега медиите тичат, някои направо пълзят, след новия победител, след Бойко Борисов…

Затова на Георги Първанов се налага да търси изяви и да съобщава позиции чрез президентския си сайт, сякаш от обсадена крепост, като че от подземен бункер… Жалко. За мен е много жалко и на мен ми е жал, че е така. Та нали все още Георги Първанов е моят държавен глава – мой, защото е държавен глава на родината ми.

Ако в началото на първия мандат каквото и да изречеше Георги Първанов, все бе добре и дори без да го чуят, хората си казваха: „Президентът стои много добре”, то сега, в края на втория мандат, каквото и да изрече Георги Първанов, все е зле и дори без да го чуят, хората си казват: „Президентът прави грешка след грешка”.

Още по-опасни за Георги Първанов са медийните отклици, когато самата му стратегия на поведение е дълбоко сбъркана.

Някога, когато запотен, разпасан, с избиваща детски мечти и комплекси радост Георги Първанов тичаше из футболното поле заедно с Бойко Борисов и се правеше на ритнитопковец, аз спорех с него: „Г-н Президент, римляните са казвали, че каквото е позволено на Юпитер не е позволено на бика. А днес, каквото е позволено на бика, не е позволено на Юпитер! Оставете Бойко да играе мач по спортен екип и плувнал в пот. Това е неговата роля, това е неговата същност, това е неговият таван, ако щете.

Но Вие – Вие нямате право да принизявате институцията „Държавен глава”, да я дескрализирате, да я показвате на обществото буквално по бели гащи! Това не е вашето поле на изява…”.

Е, тези дни, с нападките си срещу Бойко Борисов, Георги Първанов отново се изявява на неговото, на Бойко поле, а там той, Първанов, няма никакви шансове. Това не е неговата игра, това не е неговият език, това не е неговото амплоа, това не са неговите амбиции…

Сега на Бойко всички стискат палци, сега медиите са благосклонни (и коленопреклонни) към Бойко, сега обикновените хорица разпознават и припознават Бойко като себе си и нещо от себе си – като Бойко. Сега Бойко е надеждата за промяна, а Първанов в тяхното съзнание е отписаният, изчерпаният, отиващият си.

Виж целия текст в блога на Николай Слатински

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.