С едно изречение Борисов върна комунизма

Премиерът пак се изказа скандално, а българските медии странно мълчат и не коментират.
“Банкерите не може да вземат няколко пъти повече, отколкото премиера, независимо дали това съм аз или друг” – това заяви Бойко Борисов в Брюксел. Ако това го беше казал Станишев преди половин година, медиите щяха да го разкъсат. Кой знае защо сега го казва Бойко Борисов и сякаш нищо лошо не е казал.

А от думите на Борисов мирише на комунизъм и на путинщина. Как може един премиер да си въобразява, че в страна с пазарна икономика най-високата заплата трябва да е на премиера? Това е направо военен комунизъм. На този човек в главата му има плява от времето на Тато, когато най-високите заплати взимаха членовете на политбюро, а най-най- самият Тато.

Да, по света се възмущават от премиите на банкерите. Има обществен натиск. И e-vestnik е писал по въпроса (виж тук), но българският премиер си представя нещата примитивно и съвсем по комунистически. Та банките са частни, могат да определят заплати каквито си искат. Борисов иска да им нарежда като Путин?

Най-забавното е, че половинката на премиера – Цветелина Бориславова – е банкерка. По много странен начин тя изскочи от никъде начело на “Сибанк” – допреди това банката на Славчо Христов и кръга около Иван Костов, който набута в тази банка един куп плащания към държавата. Като че ли в българската пазарна икономика периодично се сменя властта в частните фирми.

Зад многото приказки против социалистите и социализма на Борисов май се крие напълно социалистически модел. Свидетели бяхме само за няколко месеца на пълна демагогия на новото правителство. Финансовият министър един месец преди и след изборите тръбеше, че бюджетът е издънен, трябва да се преразгледа и прегласува, имало дупка 3 милиарда. После се оказа, че дупката е няколкостотин милиона, а за никакво прегласуване на бюджета не стана дума.

Същата работа и с руските енергийни проекти – спираме ги, не са изгодни, а преди 2 дни министърът на икономиката каза, че ще строят и петролопровода, и газопровода, и АЕЦ “Белене”. Само че в ядрената централа, вместо държавно участие, сигурно ще влязат руски фирми. Тоест, на наша територия, с наш ядрен риск, ще печелят руски фирми.

В България наистина замириса на путинова Русия отвсякъде.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.