Турция: Военните отново мислят за намеса в светското управление

Кадети от военновъздушната академия в Истанбул на церемонията по завършването на висшето училище. Снимка: Ройтерс

От десетилетия турските военни имат значимо влияние в политическия живот на страната. Те се наложиха като политически фактор през кемалистката епоха, а през последните 50 години извършиха четири преврата. Ролята на създадения от тях през 60-те години Съвет за национална сигурност нарасна в съответствие с конституцията от 1982 година и той стана една от най-важните държавни институции. Как приемат военните стъпките за политическо споразумение с Армения и с кюрдското население и ще сложат ли край на светското управление на страната пише EurasiaNet.

Турската армия е смятана за основния стълб на турското общество, готова да се намеси винаги, когато гражданското управление се опита да се отдалечи от светския модел на развитие, предначертан от основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Днес, усещайки нарастващата заплаха за позициите си както в правен, така и в организационен план, генералитетът предприема стъпки, които трябва да напомнят на правителството на страната, че политическата роля на турските въоръжени сили като държавна институция е силна, както и преди.

Съвременна Турция беше изкована от Кемал Ататюрк, който възроди боеспособността на турската армия и през 1919 година започна да гони от територията на страната чуждите сили и да формира съвременната турска държава. Признанието за ролята, която военните са изиграли за основаването на Турция, преминава като червена линия през живота на днешна Турция: в учебната програма са отделени часове за подробно изучаване на историята, подплатено с тематични екскурзии и срещи с представителите на въоръжените сили.

От зората на основаването на съвременната турска държава армията е виждала първостепенната си задача в защитата на териториалната цялост и на светския модел на развитие на страната. Затова турските военни наблюдават с голямо подозрение как правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара предприема стъпки за дългосрочно политическо споразумение с два изконни врага – Армения и собственото кюрдско население.

Въпреки че мнозина в Турция биха искали да приключат с проточилите  се десетилетия вражди и кръвопролития, те, както и определени слоеве от турското население, се отнасят към компромисите подозрително. По-точно се страхуват, че в името на постигане на мир правителството на Партията на справедливостта и развитието може да се реши на прекалено големи отстъпки. Тези настроения се задълбочават и заради смъртта на шестимата турски военнослужещи, които загинаха на 8 и 9 септември в три отделни сблъсъка с кюрдски бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК).

През последните години Партията на справедливостта и развитието демонстрира готовност да ограничи влиянието на военните при взимането на политически решения. В началото на 2009 година контролираният от партията парламент прие поправки, които позволяват военнослужещите да бъдат съдени в граждански съдилища. Днес редица високопоставени военни застанаха пред съда по обвинения във връзки с тайната организация “Ергенекон”, която замисляла военен преврат.

Напоследък военните започнаха да отвръщат на тези действия. Така например на 6 септември, на ежегодните празници по случай Деня на победата, въоръжените сили направиха впечатляваща демонстрация на силите си. Броят на включените във военния парад войски беше два пъти по-голям от миналата година. Имаше много повече танкове, самолети и вертолети. А водите на Босфора бяха порени от флот от 22 съда.

Да гледат демонстрацията на военната мощ в Анкара бяха дошли и министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган, и президентът Абдула Гюл. И прекараха на парада, наблюдавайки маршируващите колони, два пъти повече време от миналата година. Ердоган, Гюл и другите длъжностни лица от Партията на справедливостта и развитието си дават сметка, че през последната половина на 20-ти век военните са отстранявали от власт неудобните за тях правителства на три пъти. Въпреки това правителството на Партията на справедливостта и развитието явно има намерение да продължи да провежда политиката си и занапред.

На 11 септември министърът на външните работи Ахмет Давутоглу заяви, че правителството се надява протоколите за процеса на мирно уреждане на споровете с Армения да бъдат одобрени и подписани в шестседмичен срок. “Текстовете на протоколите са обнародвани. По този начин се опитваме да разберем мнението на всички политически партии и неправителствени организации,” беше цитиран Давитоглу от информационната агенция “АПА”. “Ограничени сме в рамките на шест седмици и ще се постараем да направим всичко, което зависи от нас.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.