Учените доказват: Бракът не носи богатство и сигурност

Снимка: дресисендфешънгалери

Отдавна е прието, че бракът е вид сделка, икономически съюз, който има за цел да свърже два рода и двама души и да увеличи възможността за съвместното им оцеляване. Често прагматизмът надделява над любовта, а семейството се пази по финансово-икономически причини. Ново изследване на американски учени показва, че бракът вече не означава увеличаване на богатството и на стандарта на живот. Защо необвързаните се справят все по-добре с икономическите предизвикателства, пише сп. “Тайм”.

Широко разпространеното мнение е, че ако човек иска да стане по-богат, едно от полезните неща, които трябва да направи, е да се ожени. Животът е по-евтин, когато има да се изплаща само една ипотека и когато някой друг може да направи някои неща – например да готви или да поправя колата – по-добре от теб. Изследване, проведено от държавния университет в Охайо, показа, че създалите семейства представители на поколението “бейби бум” са повишавали благосъстоянието си средно с по 16 процента на година, докато останалите неомъжени са постигнали растеж едва от 8 на сто.

Но икономическите предимства от брака не са това, което бяха. В една нова книга на фондация Ръсел Сейдж – Changing Poverty, Changing Policies – две социоложки доказват, че изгодата от брака пада от 1969 година. Мария Кенсиан, преподавател по обществени дела и социолог в университета Уисконсин-Медисън, и Дебора Рийд, директор в Mathematica Policy Research, се заели да изследват как промените в семействата в Америка се отразяват на броя на хората, попаднали под границата на бедността. Имайки предвид, че броят на браковете е намалял, а броят на разводите се е увеличил, учените очаквали, че броят на хората, живеещи под прага на бедността, се е увеличил с 2,6 на сто. Но когато анализирали данните се оказало, че бедността се е увеличила с по-малко от един процент.

Защо? Накратко казано, защото за самотните жени, дори онези, които имат деца, е по-лесно да подпомагат финансово домакинството си и без брак, отколкото е било по-рано. Все повече жени работят за заплати, които може да се сравняват със заплатите на мъжете. Жените раждат деца по-късно, и го правят все по-малко от тях. И на всичко отгоре все по-голям процент от жените, които имат деца, но не са омъжени, не живеят сами. През 70-те години 62 на сто от самотните майки бяха единственият възрастен в домакинството си, но през 2006 година едва 55 процента живеят без подкрепа – благодарение на факта, че все повече жени се решават на извънбрачно съжителство с мъж или с дядото и бабата на децата.

Това не означава, че бракът е нещо противоположно на икономическата печалба. Както показва изследването на университета в Охайо, той може да означава точно това. За едно дете в семейство с един родител например има пет пъти по-голяма вероятност да живее под прага на бедността. Но учените се опитват да подчертаят, че повечето бракове няма да доведат непременно до повече богатство на глава от населението. “Има причини някои хора да не се женят – след това просто няма да имат същите възможности,” казва Кенсиан. Да сключиш брак с някой, който е постоянно безработен със сигурност не е стъпка напред в икономическо отношение.

Изследователите настояват, че по-добрата политика в тази насока трябва да обърне внимание на една от променливите, която донякъде е причина за бедността през последните няколко десетилетия: жените в офисите. Трябва да се създадат възможности, улесняващи хората да работят докато отглеждат децата си – гъвкаво работно време, грижи за децата на място. Така някои от хората, които нямат смелост да сключат брак, може да се поблазнят от някои от предимствата на брака. “Трябва да изградим система, в която хората могат да бъдат както добри работници, така и добри родители,” казва Кенсиан.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.