Костов пък с тая „Галерия”… Сега да не би да не подслушват журналисти?

Иван Костов, като шеф на комисията за контрол на ДАНС, нема-нема и се изкаже кого били подслушвали в разработката „Галерия“, кой бил намесен, имало нещо гнило. Абе, то беше ясно още миналата година – журналистите у нас ги подслушват. Защото властта се страхува да не излезе едно-друго в медиите.

Т.нар. разработка „Галерия” основно беше насочена към шефовете на най-тиражния вестник „Уикенд”, защото публикуваше нелицеприятни неща за президента Първанов и за премиера Станишев.

Т. нар. сайт „Опасните”, който беше разследван, за да се разбере кой стои зад него, пускаше клюки и интриги в стила на ДС за хора от ДАНС. И естествено привлече вниманието на агенцията и специално на Алексей Петров, който беше лично засегнат. Амбицията на тогавашния човек от ДАНС Алексей Петров (който и досега не се знае какъв е бил в агенцията), доведе до това хората му да разкрият, че зад сайта „Опасните” стоят Огнян Стефанов и сайтът „Фрогнюз”.

Не е нужно да се припомня всичко, как тогава в сайта се появи извинение от издателите на „Фрогнюз” Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски, които обясняваха, че „Опасните” било експеримент. Те отрекоха да имат нещо общо и с извинението, и със сайта. Иди разбери кой крив, кой прав. Това съвпадна с побоя над Стефанов и кашата стана пълна.

Едно е ясно – властта и тогава, и сега е много чувствителна, и много иска да знае кой какво ще пише по вестниците. Резултатът беше, че собствениците на „Уикенд” бяха притиснати и си продадоха половината вестник на Ирена Кръстева и сина й Дилян Пеевски, който и да седи зад тях – ДПС, Доган, султанът на Бруней, Васил Божков или всичките тези заедно, плюс още двама-трима авантюристи.

Тогава тази „медийна група” играеше за правителството, в което влизаше и ДПС. Сега медийният бос Пеевски играе за Бойко Борисов. Това е изписано на първите страници на всичките му вестници от месеци насам. Така се купуват индулгенции. Борисов ще остави на мира довчерашните си врагове и така ще си купи медиен комфорт. А защо не и направо медии?

Ще се закълне ли някой, че сега не се подслушват журналисти? Да, това дори не се прави от официалните служби. Има си група, точно за каквато говори Костов – паралелно със службите слуша и докладва. Познайте на кого. Да, на него, разбира се.
Та Костов по-добре за това да каже нещо, а не да претака стари афери.

И чудно – няма ли една комисия или спецслужби да разследват как, защо и с какви пари Пеевски и камарилата, която той представлява, купуват наред медиите в България (сега са наред „Труд” и „24 часа”, и телевизии)? Борисов си трае. Защо ли? Ами няма ли опозиция, някоя медия да се обади?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.