Обама се пита още ли е необходима войната в Афганистан

Американски войник отдава чест пред гроба на сержант Райън Бауман, загинал в Афганистан и погребан в Националното гробище Арлингтън във Вирджиния. Снимка: Ройтерс

Докато водеше кампанията за президентските избори, Барак Обама повтаряше непрекъснато, че войната в Афганистан е необходима, оправдана от терористичните атаки на Ал Каида на 11 септември 2001 година и че тя страда от недостиг на ресурси заради ненужната война в Ирак. Откакто стана президент, той общо взето спазва дадените обещания. Разположи допълнително 17 хиляди войници, след като обяви през март, че ако афганистанското правителство бъде победено от талибаните, страната „отново ще стане база на терористи, които искат да избият колкото може повече наши хора“. През май уволни генерал Дейвид Маккиърнън и изпрати генерал Стенли Маккристъл да командва американските и коалиционните сили. Сега обаче новият командващ иска още войниции не е ясно дали Обама ще му ги осигури.

Оценката на генерал Маккристъл за работата, която го чака в Афганистан, изтекла в понеделник във вестник „Вашингтон пост“, е недвусмислена. Той казва направо, че успехът не може да се приеме за даденост, че цялостната ситуация се влошава пред лицето на показващото гъвкавост и разрастващо се въстание и че Америка и НАТО се нуждаят спешно от изцяло реорганизирана и подкрепена с нужните ресурси кампания срещу бунтовниците. Не уточнява от колко допълнителни сили се нуждае. И макар да казва, че само ресурсите няма да спечелят войната, подчертава, че „техният недостиг“ може да доведе до загубата й. И макар да смята, че идеалният вариант би бил афганистанските сили да са водещи в битката, заключава, че те няма да са достатъчно силни достатъчно скоро, така че коалиционните сили ще трябва да запълнят празнината. Веднага щом коалицията приеме новата си стратегия, добавя генералът, „ще трябва да дадем недвусмислен сигнал, че ще я доведем до успешен край“.

Обама имаше идеална възможност да изпрати подобен сигнал на 20 септември, когато се появи в няколко неделни токшоута, за да търси подкрепа за реформата в здравеопазването. Той е имал доклада на генерала от няколко седмици, а Белият дом пътвърди, че го е чел. Но не показа с нищо, че предстои да поеме непоколебим ангажимент – точно обратното. „Докато не съм убеден, че следваме правилна стратегия, няма да изпращам допълнително млади мъже и жени там“, каза той по Ен Би Си. „Не се интересувам от това, да бъдем в Афганистан заради самото присъствие или заради престиж, или за да изпратим сигнал, че Америка ще остане там дълго.“

Това не беше случай на хванат неподготвен президент. Робърт Гибс, неговият прессекетар, каза пред журналисти в понеделник, че цялостното преразглеждане на стратегията в Афганистан продължава в администрацията и няма да бъде завършено до няколко седмици. Дотогава няма да се взима решение за изпращане на повече войници. А както съобщи миналата седмица председателят на Съвета на началник-щабовете адмирал Майкъл Мълън, прераглеждането е започнало от „първите принципи“.

Възможно ли е ангажиментът на Обама да води „добрата“ война в Афганистан да отслабва? Върху позицията му ще повлияят две неща. Първо, подкрепата за войната намалява. Допитване до общественото мнение на Си Ен Ен в средата на септември показа, че 39 на сто от американците са за войната в Афганистан, а 58 на сто са против. При това по-голямата част от подкрепата идва от републиканците, което поставя в неудобно положение един демократичен президент, чиито отстъпки по здравната реформа вече раздразниха мнозина от ляво. Втори фактор, с който администрацията ще се съобрази, са безочливите измами на състоялите се миналия месец президентски избори в Афганистан.

Въпреки че настоява за допълнителни войски, главното заключение в доклад на генерал Маккристъл, изтекъл в медиите, е, че победата ще зависи не от ликвидирането на повече талибани, а от спечелването на доверието на афганистанците, много от са се отдръпнали които заради ширещата се корупция при управлението на Карзай и нямат основания да подкрепят правителството. Тази криза на доверието, смята генералът, създава благоприятна почва за въстанието, което няма да бъде потушено, докато Афганистан не разполага със способно правителство. „Една чуждестранна армия не може сама да се справи с въстание“, казва той. Обама както изглежда, няма готовност да изпрати по-голяма армия, докато не се убеди, че Афганистан има правителство, на което самият той може да вярва.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.