Роднинската и народна неблагодарност за сестрите в Либия

Европа не направи нищо за сестрите в Либия – това заявиха при посещението си в Брюксел роднини на заложничките в Триполи.
Този рефрен не е от вчера. Десетки пъти сме го чели в заглавия по вестниците през последните години. Десетки пъти популистки политици са го отправяли и към различни управляващи у нас. Публицистки и публицисти повтаряха същото в драматични статии.
Какво обаче може да се направи? Сестрите просто са заложнички на Кадафи.
Заради тях Европа го покани в Брюксел (това беше едно от условията му), създаде фонд за помощ за заразените деца, прие много от тях на лечение. Европейски лидери многократно оказваха натиск, включително на лични срещи с Кадафи, европарламентът гласува декларации и ултиматуми.
В Европа и света се зародиха движения в подкрепа на българските медици.
Но това не пречи на роднините да кажат – „Европа не направи нищо”.
Известни емоции са простени на близките. Но този рефрен „нищо не правят“, който се повтаря периодично, насочен към политиците по един или друг повод, е своеобразен израз на общобългарската простотия.
„Нищо не направи” или „К’во направи?” е дълбоко български политически израз. Отнасяли са го повече или по-малко справедливо десетки политици. Той е пряко свързан с едни други сакрални изрази – „Да ни оправи” и „Ще ни оправи”. Българската народопсихология, не без влияние и на 45-те години социализъм, все води към някакво очакване някой „да ни оправи”.
Случаят със сестрите е друг, но пак сме недоволни, че „никой нищо не прави”. И се намира по някой самоназначил се народен говорител, който си къса ризата и вика – „Нищо не правяяят”.
Любопитно – щом „сме” недоволни от Европа или Америка за сестрите в Либия, защо забравяме братска Русия? Буш се бори непрекъснато за сестрите, а Путин мълчи. Нито един вестник не коментира това. Това си е цяла отделна тема за размисъл.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.