Полицаите надигат глава срещу закона, поощрени от полицейското правителство

Демонстрацията на полицаи в София в неделя не е поредното пиене на вода, пушене и прочие пиар акции, които в МВР правеха предизборно срещу предишното правителство

Сега демонстрацията е подкрепена от самото правителство, лично от премиера Борисов, и е насочена срещу… закона. Поводът за националния митинг на полицаите е делото срещу Чората – убитият при побой от полицаи благевградчанин.
Съдът потвърди присъдите за убийство, които дори са леки, при такова деяние.

Излиза, че полицаите у нас се борят за правото си да убиват, щом това е поводът за техния национален митинг. Случаите, в които полицаи пребиват да смърт заподозрени и дори невинни са много. Чората не издържал на побоя и починал. Има няколко такива случая с цигани, например в Пазарджик, но за разлика от Чората не е имало кой да вдигне шум за тях.

Има десетина случая полицаи да убиват при безотговорна стрелба съвсем невинни хора. Например пост на петолъчката край Сливен уби момиче в кола без никаква причина. Осъден беше леко, не лежа и 2 години. Цивилен полицай уби момиче в центъра на София на “Патриарха”, след като излязъл от кръчма пиян и надрусан с кокаин. Осъдиха го на 4 години. Сега ще участва в шоуто “Цената на истината” да разсее “някои спекулации”, както сам се е изразил.

Има случаи при преследване на криминални престъпници полицаи да ги убиват без нужда, просто за отмъщение, че са посегнали на техен колега.

Полицаите у нас са оставени да живеят с фалшиво самочувствие на хора, които имат право да убиват и пребиват. И когато съдът наруши това тяхно право с делото срещу Чората, те излязоха на национален митинг. И получиха подкрепа от премиера, бивш полицай и служител на МВР. Вицепремиерът е същият. Това е най-полицейското правителство откак в България има избори за последни 20 години.

Вместо да говори, че ще защитава полицаите, но ще гони корумпираните, Борисов трябваше да каже конкретно за случая Чората и други таки случаи – това е беззаконие, не може полицаи да убиват от бой. Вместо това премиерът прави удобни пиар изявления, за да се хареса на полицаите. Нищо добро няма да излезе от това.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.