Папандреу обещава предизборно да се пребори с корупцията

Георгиус Папандреу, лидер на гръцката опозиционна социалистическа партия, преди телевизионен предизборен дебат в Атина. Снимка: Ройтерс

Георгиос Папандреу, лидер на опозиционната социалистическа партия ПАСОК, която се очаква да спечели предсрочните общи избори в Гърция на 4 октомври, обеща да се пребори с ендемичната корупция. Той каза, че пакет от мерки за стимулиране на икономиката е жизнено необходим, за да излезе страната от дълбоката икономическа криза. Премиерът Костас Караманлис насрочи изборите по-рано този месец, по средата на втория си мандат, игнорирайки протестите на високопоставени членове на кабинета и заявявайки, че се нуждае от нов мандат, за да се справи с финансовата криза.

Безработицата в Гърция рязко нарасна, а растежът се забави, достигайки ръба на рецесията. През 2009 година публичният дълг се очаква да надвиши 100 процента от БВП.

52-годишният Караманлис, който имаше незначително мнозинство в 300-членния парламент от едно депутатско място, трябваше да яви на избори през 2011 година. Но серия големи финансови скандали разклатиха неговите управляващи консерватори, които са на власт от 2004-та. Сега те се отправят към изборите, изоставайки, според допитванията, от партията ПАСОК на Папандреу с около 6 процента. “Въпросът е дали сте част от проблема с корупцията или сте част от решението. А проблемът с това правителство е, че то се превърна в част от проблема, заяви Папандреу в интервю за АП. “А именно тук корупцията по високите етажи на властта създаде едно дълбоко чувство на недоверие и недоволство,” каза той.

Скандалите доминираха в челните заглавия на вестниците месеци наред, варирайки от заменки с държавна земя, в които скъпа държавна собственост бе заменена за по-евтина земя, притежавана от манастир, на цена за държавата от около 100 милиона евро, до разкритието, че министър е построил незаконна вила и е назначил работници емигранти без да плаща социалните им осигуровки. Но става въпрос и за широко разпространената и датираща от десетилетия корупция в обществения сектор, свързана с плащане на услуги за всичко – от обществените болници до планираните плащания – което разгневи мнозина и което Папандреу казва, че е решен за изкорени.

“Корупцията е толкова разпространена. И независимо от това, правителството не направи нищо и то, защото беше част от проблема,” заяви Папандреу, 57- годишен син и внук на двама от най-влиятелните следвоенни гръцки премиери. “Затова въпросът е дали имаме сили и воля да вземем силните решения, трудните решения, за да скъсаме с тази традиция. Смятам, че успяхме да убедим голяма част от гръцкия народ, че имаме тази воля,” добави той.

Обвинения в корупция бяха отправяни и към ПАСОК, партия, основана от бащата на Папандреу Андреас, която дойде на власт през 1981-ва и остана там през по-голямата част от следващите 20 години. Социологически проучвания през последните години показаха, че гърците са разочаровани от двете основни партии.

“Макар да имаше корупционни въпроси и в предишното правителство, то не беше корумпирано правителство, това е много различно нещо,” заяви Папандреу, отбелязвайки, че е предложил на парламента да разследва обвиненията срещу партията му. През май консерваторите блокираха искане на ПАСОК за парламентарно разследване за това, дали политици са замесени в два скандала с подкупи във връзка с телекомуникационна сделка и система за сигурност за Олимпийските игри. “Това е въпрос на борба със старите концепции и практики, връзкарството и клиентелизма и всичко, което е дълбоко вкоренено в гръцката политика,” каза Папандреу. “Затова борбата, която аз водих и която водеше ПА СОК през последните години, беше наполовина спечелена с удар по всички тези практики и с политическото ни оцеляване. Сега втората част от борбата е да се вземе мандатът”, каза Папандреу.

Икономическата криза е основна част и от предизборната кампания, и Папандреу обеща пакет от стимули за икономиката на стойност до 3 милиарда евро. “Ако нямаме жизнена икономика, никога няма да се оправим с дълга. Трябва първо да стартираме икономиката за кратък период, да получим пространство за дишане, за да направим промените, и след това да преминем към друг тип икономика в следващите няколко години,” каза той. Папандреу заяви, че мерките ще включват помощ за малките и средните компании, укрепване на заетостта и временно замразяване на дълговете на малките предприятия.

Караманлис отхвърли програмата на ПАСОК като лесни обещания, призовавайки за замразяване на заплатите в обществения сектор, структурни реформи и по-стриктен подход към данъчните измами. Според Папандреу идеята, че “ще решим проблема с дълга от 260 милиарда евро чрез данъци или замразяване на пенсии, които могат да донесат 500 милиона евро за тази година, е смешна. Това няма нищо общо с реалността . Затова ние абсолютно се нуждаем от пакет от мерки за стимулиране на икономиката.”

Една победа на ПАСОК в неделя ще ознаменува връщането на партията, която направи най- лошото си изборно представяне от 30 години на изборите през 2007 година. Папандреу, който оцеля след оспорване на лидерството му след този вот, казва, че е уверен, че ще спечели достатъчно гласове, за да формира правителство на мнозинството. “Справяме се добре,” каза той. “Борим се за силно мнозинство, но все още трябва да преживеем още една седмица.”

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.