Германия – защо спечели Ангела Меркел?

Ангела Меркел на пресконференция след победата на ХДС в изборите на 28 септември 2009 г. Снимка: Ройтерс

Преди десетина години Ангела Меркел бе известна на германците главно със забележително лошата си прическа, заради която беше обект на шеги. Днес, като канцлер на Германия, тя е смятана за най-силната жена на планетата – и сега тя е човекът, който си позволява да пуска шеги.

Четири години след като стана лидер на Германия и с нов мандат след изборите в неделя, внимателно коафираната Меркел казва в телевизионен клип, че една от поуките, които е научила на поста, е „колко важна може да бъде прическата“. Лидерката на Християндемократическия съюз (ХДС) може да си позволи да се шегува с косата си.

Предпазливият, но компетентен лидерски стил й спечели трайно висока популярност от 2005 г. насам и след една скучновата предизборна кампания, изглежда съвсем нормално, че тя победи съперника си, външния министър Франк-Валтер Щайнмайер, представител на център-лявото пространство, на изборите в неделя. Меркел и Щайнмайер, водач на Социалдемократическата партия (ГСДП), управляват заедно в „голяма коалиция“ от 2005 г.

В условията на финансовата криза, германците сякаш намират утеха в спокойния, сдържан стил на Меркел: 55-годишната канцлерка предпочита да изслушва и да обмисля преди да предприеме някакво действие; в телевизионния си клип определи като своя силна страна „способността да не се съгласява с всичко“. Тя не е направила нито една голяма грешка, смята Ула Бок, социолог в берлинския Свободен университет. Когато в нейната ляво-дясна „голяма коалиция“ възникнат спорове, Меркел често ги оставя да се решат от само себе си, без да се намесва.

На световната сцена, тя не се смути от първоначалните критики, че правителството й не полага усилия, за да стимулира икономиката. Сега, двата пакета с мерки за стимулиране, на стойност около 80 млрд. евро (118 млрд. долара), изглежда дават добри резултати. За четвърта поредна година списание „Форбс“ обяви Меркел за най-силната жена на света и малцина биха оспорили тази нейна титла като лидер на третата по големина икономика в света.

Началото на кариерата й не звучи обещаващо

Родена като Ангела Доротеа Каснер в Хамбург на 17 юли 1954 г. – най-голямото от три деца в семейството – Меркел израства в Източна Германия. Тя влиза в политиката чак към средата на 30-те си години, когато комунистическата система се разпада и след като получава научна степен по физика от Лайпцигския университет. С голямо удоволствие работих като физик, каза Меркел неотдавна. Но след като стената падна, политиката се превърна в моята страст, допълва тя.

До рухването на стената през 1989 г. Меркел работи в Академията на науките на Източна Германия; тогава се включва в политическата група Демократичен пробив. Ангела Меркел става зам.-говорител през 1990 г. на първото и  единствено демократично избрано правителство на Източна Германия.

По-късно същата година е избрана в парламента на обединена Германия от Християндемократическия съюз (ХДС) на тогававшния  канцлер Хелмут Кол. Кол, който става неин политически покровител, вкарва Меркел директно в кабинета си като министър по въпросите на жените. Четири години  по-късно я прави министър на околната среда.

Меркел зае ключовия пост генерален секретар на партията, когато тя загуби  властта през 1998 г. С твърд и безмилостен подход, тя успя да се освободи тихомълком от няколко потенциални свои съперници и публично скъса с Кол на следващата година, след като той се замеси в скандал с партийно финансиране. Това й помогна да спечели лидерския пост в ХДС през 2000 г.

През 2002 г. Меркел се оттегли в полза на лидера на ХСС, който бе издигнат като кандидат на десницата за канцлер и загуби изборите същата година. През 2005 г. Ангела Меркел стана канцлер на Германия.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.