Германия ще бъде управлявана от жена и гей

Ангела Меркел и Гидо Вестервеле. Снимка: Ройтерс

Германия ще бъде управлявана от една дама и от един гей мъж. И ако Ангела Меркел е добре позната като един от световните лидери днес, тепърва ще чуваме за Гидо Вестервеле (Guido Westerwelle), лидер на Свободните демократи – FDP.

След като на федералните избори в Германия на 27 септември тази година Свободните демократи на Вестервеле спечелика 14.5% (увеличение от 5%, което прави ФДП големия победител на този вот), се очаква лидерът им да стане външен министър и вице-канцлер на коалиционно правителство, съставено от християн-демократите и ФДП и оглавено отново от Ангела Меркел.

Гидо Вестервеле има докторска степен по право. Присъединява се към Свободните демократи през 1980 г., като става учредител на Junge Liberale, младежката организация към ФДП и неин председател от 1983г. до 1988г. Член на управителния съвет на партията е от 1988г. насам. Пред 1996г. е избран за депутат в Бундестага, а през 2001г. заменя Волганг Герхард на председателското място във ФДП.

На 20 юли 2004г. Гидо Вестервеле посещава празнеството послучай 50тия рожден ден на канцлера на Германия Ангела Меркел заедно с партньора си Михаел Мронц, бизнесмен от Кьолн, като по този начин открито заявява, че е гей. Това действие предизвиква известна дискусия в германското общество.

ФДП изгради кампанията си около личността на Вестервеле, който обикаляше страната заедно с Ханс-Дитрих Геншер, бивш външен министър на ФРГ, като целта беше да се покаже, че малките партии със силни личности могат да променят тона на правителството.

Германските гласоподаватели разбира се, вече знаят това. Това, в което не бяха сигурни е дали гей мъж, който често взима партньора си на официални пътувания, може да бъде външен министър. Може ли той, например, да получи груб отказ от президента на Иран Ахмединеджад (който след екзекуцията на двама гей мъже каза на западната публика, че в неговата страна няма хомосексуални) или да отнесе подигравки от Силвио Берлускони, който не се поколеба да острани критикуващ го редактор чрез обвинения в хомосексуалност (ало, Италия) и не се притеснява да отправя расистки подмятания по адрес на Барак Обама и съпругата му.

Все пак, обществените настроения към хомосексуалните политици еволюираха много през последните пет години. Париж и Берлин имат за кметове гей мъже, а Исландия – министър-председател лесбийка.

„Някои държави имаха проблем с това, че Ангела Меркел стана първата жена-канцлер“, казва Вестервеле. „И естествено, тя не носи чадор, когато посещава арабски държави“. Приемането на немските представители от останалия свят трябва да стане „въз основа на нашите политически и морални стандарти“.

Виж още текстове в блога girlsgonewise

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.