Средната класа в Русия: без яхта, без кола, без къща

Мъж минава пред плакат, на който пише «15 процента антикризисно намаление за пенсионери» в руския град Ставропол. Снимка: Ройтерс

Едва през последните години, на гребена на нефтения бум, в Русия се образува средна класа, подобна на тази в Европа. Но икономическата криза отново разруши мечтата за охолен живот на Изток. И докато при икономическия възход заплатите растяха с по 20-30 процента на година, заради кризата през последната година средната класа в Русия се е свила с над 40 на сто. Ще се възроди ли средната класа на Изток, пише в. “Файненшъл таймс”.

Понякога Дмитрий прекарва в задръстванията на московските улици повече от два часа. Младият юрист минава всеки ден по 150 километра, за да стигне от дома си в северозападната част на руската столица до работното си място в центъра на града. В началото на годината Дмитрий се отказа от тристайното си жилище в центъра и се премести в една вила в покрайнините на града.

“Тук не е много по-евтино, но пък въздухът е по-чист,” казва 30-годишният мъж, който работи за немско предприятие. Но чистият въздух не беше основната причина за преместването му. По времето на икономическия бум заплатата му растеше всяка година с 20-30 на сто. Сега Дмитрий трябва да се радва на факта, че изобщо има работа. В списъка на загубилите от икономическата криза попаднаха не само олигарсите, простили се според оценките на американското списание “Форбс” за няколко месеца с около 300 милиарда долара. Сривът на икономиката засегна и представителите на все още младата средна класа.

Според изследване, проведено от банка UniKredit, през тази година броят на числящите се към руската средна класа е намалял с над 40 на сто и възлиза на 13,6 млн. души. През последните години на гребена на нефтения бум в Русия се образува средна класа, сравнима със съществуващата в Европа. През 2008-ма 26 млн. души, или около 18 на сто от населението на страната, печелеха по хиляда долара на месец, а през 2004-та такъв доход имаха по-малко от един милион руски граждани. Средната класа, състояща се от добре образовани и млади жители на градовете, имаше решаващ принос за потребителския бум от последните години. Представителите й можеха да си позволят да купят плазмен телевизор, нова кола, а също така да прекарат отпуската си в чужбина.

Сега отново трябва да правят икономии. За една година руският пазар на леки автомобили се сви с повече от 50 на сто. Цените на жилищата в Москва паднаха с 20 на сто. Според запитване, проведено от Изследователския холдинг Ромир, две трети от руснаците са променили плановете си за почивка през лятото. Владимир Осаковски, ръководител на изследването на банка UniKredit, счита, че причината за бързото обедняване на средната класа е на първо място 25-процентното обезценяване на рублата, заради което вносните стоки станаха по-скъпи, а покупателните възможности намаляха. Освен това банките започнаха да дават по-малко кредити, а лихвите по тях нараснаха – всичко това също стана причина за съкращаване на доходите на средната класа. Икономическата криза удари още по-силно по осемте милиона руски граждани, които през първата четвърт на 2009 година паднаха под жизнения минимум. В Русия това означава месечен доход от 110 евро. По данни на статистическия институт Росстат над 24 милиона руски граждани са под чертата на бедността. Пострадаха най-вече възрастни хора, а така също семействата с деца.

Осаковски смята, че въпреки трудностите Русия е пред “буржоазна революция”. По негови изчисления през 2011 година руската средна класа ще излезе от кризата, а през 2013 година броят й ще се удвои. Осаковски предполага, че демографското развитие и растящата производителност на труда ще допринесат за ръста на доходите. Освен това той подчертава, че това може да се случи само ако се запази стабилността на руската национална валута. Осаковски е убеден, че формирането на широка средна класа ще бъде благоприятно не само за руската икономика, но и за обществото като цяло. “Разширяването на средната класа ще създаде потребност от по-ефективно управление, от намаляване на корупцията, а така също и от продължаване на демократизацията.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.