Китай все повече плаши Русия

Снимка: Уебшотс

На първи октомври тази година Китай празнува 60-ата годишнина от създаването на Китайската народна република. По същото време се отбелязва и друг 60-годишен юбилей – от установяването на дипломатическите отношения между КНР и Съветския съюз. Съответно и с Русия като правоприемник на СССР.

Според експертите, тази дата бележи и края на цял период от китайската история, свързан с формирането на страната след Втората световна война. Приключва поредният 60-годишен цикъл от живота на Китай. Северният съсед вече няма да е „големият брат“ за страната, ще се превърне в нейно уязвимо място – „мекото подкоремие“ на Китай, ако гледаме от юг към север, а не обратното, както сме свикнали.

В анализ на тази конфигурация специалисти от руския Център за политическа информация я наричат поле на „глобалната шахматна дъска“, където „жълтият питон“ вече отделя стомашни сокове, преди да глътне „бялото зайче“.

Ясно е май за кое „зайче“ става въпрос. Надали обаче ще се стигне до някакво поробване или отнемане на територии. Най-вероятно ще ни бъде отредена ролята на тилова охрана, която да пази събраната у нас ресурсна база за стремителното развитие на Китай.

А междувременно, смятат политолозите, в стремеж да пакости на неудобните за нея европейци и американци Москва самичка идва все по-близо до устата на „питона“. За начало предприехме фантастично превъоръжаване на китайската армия, после предоставихме огромна помощ за космическия пробив на страната, сега идва ред на любимото ни развлечение – да прокарваме петролни и газови тръби, този път към Китай. При това ще гарантираме и трайно снабдяване с въпросните ресурси.

Китайците явно виждат дори в съвместните военни маневри с Русия тренировки за охрана на собствения си тил от всякакви нежелани посетители. Експертите от центъра отбелязват също, че насроченото за 2010 г. военно учение на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество ще се състои в Казахстан. Там, откъдето минават или скоро ще минат маршрутите за доставки на суровини и горива за „китайската световна фабрика на 21 век“.

Европейският съюз следи внимателно, кажи-речи хипнотизиран, въвличането на Русия в орбитата на Китай. В САЩ обаче си е направо закон да скараш конкурентите си помежду им, та да ги изпързаляш някак, популярно казано. Тъй че Щатите взеха да обсипват китайците с досадни ласкателства, дори им предложиха да си поделят по братски световното лидерство.

За пръв път темата бе повдигната публично през януари, когато се честваше 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между САЩ и КНР. Както отбелязват експертите от центъра, САЩ са решили да подновят шахматната игра, прекъсната заради разпадането на Съветския съюз. И да разиграят партията пак със същата задача – тоест белите започват и печелят.

На практика процесът бе стартиран от Барак Обама през юли във Вашингтон, където пристигна представителна делегация от Китай. Участниците в срещата признаха, че вече е дошло времето за смяна на глобалните лидери. След толкова тачене и обгрижване китайците съвсем се отпуснаха и подхванаха още по-активно борбата срещу световната икономическа криза. Простичко казано, хвърлиха се да спасяват икономиката на САЩ и техните политически институции. Какво получиха обаче в замяна? Аналитиците изтъкват, че пак тогава – през юли, за председател на управляващата Националистическа партия в Тайван – Гоминдан, бе избран Ма Инцзоу, „голям приятел на континентален Китай“. Сиреч американците са избрали за първа жертвена пешка в партията с китайците 60-годишната демокрация в Тайван. Значи в близките 10 години КНР ще глътне Тайван, останал вече без защитници.

Междувременно Москва си създаваше проблеми с китайците от едното нищо. В края на юни столичните власти закриха Черкизовския пазар, а една трета от него бе държана под аренда от китайци. Премиерът беше настоял да се сложи край на контрабандата. „Окошарени“контрабандисти обаче не видяхме – пострадаха само китайските търговци. Според експертите, щетите за тях са в размер от 3 до 10 милиарда долара. Китай дори изпрати в Москва заместник-министър на търговията, след което китайците получиха обещание до средата на октомври нещата да се оправят. И това ще сложи началото на един нов 60-годишен китайски цикъл.

Дали обаче „бялото зайче“ ще приеме ролята, която му гласят?

––––

P. S. Китай строи за 10 дни толкова пътища, колкото се изграждат в Русия за година.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.