Гърция пред бунт на „поколението 700“

Много гръцки плажове остават празни това лято. Снимка: Уебшотс

В Гърция расте гневът от икономическата политика на управляващото консервативно правителство, която доведе до големи социални различия и нарастваща безработица сред младежта, но опозицията все още трябва да убеди младите избиратели, че има по-добър план за създаване на работни места.

Безработицата сред младежта винаги е била висока в Гърция през последните няколко десетилетия, но сега проблемът се влошава, а младите гърци са изтерзани от икономическите трудности и влиянието на глобалната рецесия. Официалните данни за безработицата сочат, че почти 18 процента от 15-29 годишните гърци са били безработни през второто тримесечие на тази година или двойно повече от средното ниво от 8,9 процента, оставяйки мнозина без илюзии за бъдещето.

Студентите изразиха недоволство от влагането на големи суми пари за образованието си, като в замяна получават малко перспективи. Приключих с обучението си по бизнес мениджмънт преди пет години, но не можах да открия нищо в моята област, затова трябваше да стана продавачка, казва Евгения Кокори. 28-годишната жена, която работи на щанд за продажба на джинси „Ливайс“ в магазин в центъра на Атина, обобщава разочарованието на много хора на същото положение от нейното
поколение.

Коментаторите в Гърция нарекоха новата генерация от млади хора „поколението на работещите за 700 евро месечно“, тъй като мнозина са принудени да приемат лошо платена, временна работа без договор и без социални осигуровки. Мнозина на възрастта на Евгения се чудят какво ще им донесе бъдещето и са песимистични относно шансовете си някога да получат пенсия. Забравете за поколението Хикс или Игрек, това е поколението 700, казва 31-годишният келнер Дионисис Куцоникос.

В градове като Атина или Солун, където наемите започват от 300 евро и цените на основните стоки нарастват, младите хора нямат друг избор, освен да живеят с родителите си и да искат пари до тридесетте си години или докато се оженят, казва той. Този проблем заедно с широкоразпространеното мнение, че в страната липсва система, в която напредъкът в кариерата да се базира на индивидуалните способности или постижения, подхраниха най-ужасните бунтове в страната от десетилетия след убийството на тийнейджър от полицията в края на декември миналата година.

Бунтовете и вълната палежи след убийството на 15-годишния Александрос Григоруполос бяха оценени като резултат от дълго тлеещото недоволство от правителството във връзка със серията финансови скандали и непопулярни
икономически и образователни реформи. Никос Магинас, високопоставен икономист в отдела за икономически анализи на Националната банка на Гърция, посочва много фактори – система на висшето образование, която не е насочена към пазара, недостатъчна гъвкавост на работното време, високи минимални заплати и недостатъчна система за социална защита.

В доклад на Националната банка на Гърция се отбелязва, че намаляващите доходи на младите съвпадат с бързото увеличаване на записването в образователни институции. Обаче качеството на образованието остава относително ниско според
международните стандарти и лошо се вписва в нуждите на икономиката.

Анкети сочат, че управляващата партия Нова демокрация е зад основната опозиционна Социалистическа партия с около 6 пункта, но 20 процента от младите хора все още не са решили за кого ще гласуват и много от по-малките партии може да вземат голяма част от гласовете на младите.

Други като Куцоникос, който наскоро е открил малко кафене в центъра на Атина, мислят изобщо да не гласуват, казвайки, че виждат малко надежда при сегашната ситуация. Приех факта, че независимо коя партия дойде на власт, тя няма да направи нищо съществено, за да промени положението на младите гърци. Нито една от партиите не показва истински интерес и не се опитва да се доближи до проблемите намладите, казва Куцоникос.

Много фирми в Гърция, сред които занимаващите се с туристическа индустрия, Емборики банк и Алумил, обявиха съкращения и намаляват работните часове и заплатите, създавайки големи трудности за младите гърци да намерят работа.
Гръцкият премиер Костас Караманлис предупреди, че положението ще стане още по-трудно преди да стане по-добро и обяви замразяване на на новите назначения в публичния сектор, ако бъде преизбран. Социалистите казват, че ще увеличат помощта за безработни и ще осигурят хората до 25 годишна възраст и завършилите университети със средства и стимули, за да започнат свой малък бизнес.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.