Кралските вина на Сърбия

Снимка: сайт на фондацията

В старата кралска винарска изба Опленац до сръбския град Топола (на 85 километра от Белград) се пазят вина за няколко дессетки хиляди евро, предаде сръбското радио Б92. В наскоро обновената кралска изба на 12 метра под земята се пази цяло богатство – бутилките вино, отлежало почти 80 години в избата на кралската фондация „Караджорджевич“, струват от няколко хиляди до няколко десетки хиляди евро, твърдят от фондацията.

При постоянна температура 12 градуса по Целзий на тъмните полици на кралската енотека се съхраняват около 540 бутилки стари вина. Най-ценни са 280 бутилки от периода преди Втората световна война с отпечатан кралски герб на тях. Познавачите твърдят, че ако тези бутилки се изнесат на търг, цените им в евро биха достигнали главозамайващи стойности. Цената им ще се вдигне още повече и заради уникалния амбалаж, произведен в Италия и Чехия.

В тази изба преди войната са се пазели вина “Триумф”, “Жилавка”, “Ризлинг” и прочутата “Опленка”. Освободителите през Втората световна война са изпили 35,5 хиляди литра вино и са оставили само 280 бутилки, който кралският винар е скрил в избата.

Най-старата запазена бутилка вино е от годината на основаване на кралската винарна. Запазени са и около 260 бутилки вино от следвоенния период. Кралската изба Опленац е най-ценната енотека в Сърбия, защото нито една винарна в страната не притежава толкова стари вина.

По БТА

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.