Когато не го питат, отговаря и обратно. Що е то?

Иво Инджев

Магазин за 122 180 лева с ДДС са си купили синовете на президента Георги Първанов, пише вестник „168 часа”.

Според документите от Агенцията по вписванията на 18 юни тази година фирма „Айви СМ” е станала собственик на помещение от 69,9 кв.м. в престижния столичен квартал „Хиподрума”. Дружеството е регистрирано преди няколко месеца и към момента няма данни да е извършвало търговска дейност. В него 21-годишният Ивайло Първанов и батко му Владимир имат по 33,3% от капитала.

С толкова дялове е и секретарката на баща им и сестра на депутата от БСП Кирил Добрев – Марияна. Според съседи в помещението на Първанови предстои да бъде отворен и бъдещ офис на фирмата им. Липсата на сериозна търговска дейност не е попречила на „Айви СМ” да плати за магазина в брой и по банков път.

Няма данни за ипотечен кредит. Прости сметки показват, че ако са платили поравно, всеки един от съдружниците е дал по 40 727 лева, за да може търговската площ да бъде записана в активите на „Айви СМ”. Парите са набавени от спестяванията на двамата и помощ от родителите им. Към момента на покупката Владимир работи като програмист, а Ивайло е студент втори курс в УНСС.

Какво ли може да се коментира по този повод? Освен, че по отношение на синовете на президента, както става ясно от публикацията, от институцията са сметнали за нужно този път да отговорят на запитване на седмичника (имали спестявания и възнаграждения младежите), макар това да не е работа на бащината им служба. Те са пълнолетни и татко им би трябвало да не отговаря за делата им. Още повече, че както пише „168 часа”, в декларацията на Г.Първанов за имотното му състояние е отбелязано, че самият той не само няма спестявания, но дори и изплаща кредит.

Случил е човекът на спестовни деца, да не говорим за секретарката му, която на своята крехка възраст (30 години) притежава впечатляващи имоти и позиции в различни фирми.

Пита се защо през март не пожелаха да реагират с опровержение от президенството по повод на вестникарския упрек лично срещу държавния глава в следната публикация:

Една от пушките, с които ловува президентът Георги Първанов, струва около 50 000 лв., пише в. “168 часа”.

От президентство са отказали да коментирал колко струва и откъде президентът се е сдобил с оръжието. Дори да му е подарък президентът не трябва да го приема, защото според етичния кодекс, лицата заемащи висши държавни длъжност са длъжни да отказват армагани с цена по- висока от 200 лв. годишно. Въпреки че заплата на Първанов като държавен глава е малко над 3000 лв., той разполага с любимата ловна пушка на световния елит.

Аз (отново) само питам. Но и смея да отбележа, че споменатата по-горе информация никак не е анонимна. Публикувана е в български вестник, сметнат от президента за достоен да бъде удостоен с отговор (на поне едно запитване).

Дали ще се намерят и други да питат- например онези, които, за разлика от мен, се ползват с имунитет срещу преследване заради въпросите им, или пък по силата на служебното си положение са призвани да питат и дори да разпитват?

Още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.