Цитат в десетката: Спрете изтичането на мозъци!

Нужна е сериозна държавна инициатива за връщането на българските учени от чужбина

Мартин Вечев. Снимка: сайт на IBM

Из словото на новия лауреат на наградата „Джон Атанасов“, Мартин Вечев, който има докторат от Cambridge и от 2007 г работи в изследователския център на IBM, T.J. Watson Research Center, в Ню Йорк:

Ползвам случая да се обърна към вас, г-н президент, към представителите на бизнеса, към правителството, за да насоча вниманието ви към изключително важен проблем за нас, българите – образованието и създаването на млади учени по информатика от световна класа. От няколко години работя като научен работник в Изследователския център на IBM, обявен за национално богатство на САЩ. Там са събрани над 1000 учени от световна класа. За мое най-голямо съжаление България е представена само от няколко души, а подобни по големина страни са представени от десетки пъти повече учени.

Смятам, че това е проблем, защото у нас има изключителен потенциал, създаден от специализираните училища и техните учители. Случващото се е симптом на основния проблем в нашата страна – липсата на система и високи очаквания, които да спомогнат при създаването на млади български учени от международна класа.
Този проблем не съществува само у нас, но и в редица европейски държави – Германия, Австрия, Испания, Италия. Но там разбират, че без изключително сериозната подкрепа на правителството няма как да се развива фундаментална научна дейност.

По този повод те организират центрове – „Имеда“ в Испания, ISP в Австрия, които да помагат за създаването на такива учени и за връщането на качествени хора от чужбина обратно в родината им. Странични ефекти са повишаване на нивото на обучение в университетите, нивото на държавата като цяло и най-вече – спира фаталното явление „изтичане на мозъци“. Това е феномен, който се наблюдава в нашата страна от дълго време. Голямото ми желание е да видя такава сериозна държавна инициатива за връщането на български учени от чужбина и създаването на условия тук – в България. С името си в световната общност, с контактите си там, със знанията и уменията си и с желанието си да помогнат с ентусиазма си тези учени ще допринесат за развитието на следващото поколение млади български таланти.

От форума Проблеми на българската наука

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.