Може ли Израел да преглътне ядрен Иран?

Илюстрация: персианмирър

Нека за момент приемем – просто за да се изчерпят коментираните варианти – че Иран се съгласи да обогатява уран в Русия, че е готов да се подчини на всички резолюции на ООН, отнасящи се до неговата ядрена програма, и че ще разреши на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) да упражнява контрол върху всички ирански ядрени обекти. Американците, руснаците и европейците вероятно ще бъдат въодушевени от очевидния си дипломатически успех.

А Израел ще трябва да вземе решение – може ли да живее с един Иран, който е на прага на превръщането си в ядрена сила? Макар, че звучи спекулативно, този вариант не е толкова далече от реалността. Вчера руският външен министър Сергей Лавров обяви, че се работи по споразумение между Техеран и групата на шестте международни посредници Русия да обогатява уран за нуждите на Иран.

Сега дебатът в Израел се насочва и към възможността такава сделка да бъде приета. Иран вече разполага с технологичните познания, необходими за производството на ядрено оръжие. Освен това Иран разполага и със средствата за пренасяне на такова оръжие – балистични ракети с голям обсег – и продължава с програмата си за обогатяване на уран, за да се сдобие с необходимото количество радиоактивен материал. Според МААЕ Иран вече притежава над един тон ниско обогатен уран, който може да бъде преработен в 25 килограма високо обогатен материал – а това е количеството, достатъчно за една атомна бомба.

Въпросът е дали Израел може да се примири с това положение – при което Иран притежава и необходимия технологичен потенциал, и необходимото количество радиоактивен материал, но поради дипломатически и политически съображения реши да не се възползва от разкриващите се възможности. Това е сходно с положението на Япония, която много бързо може да разработи ядрено оръжие, но е решила да не го прави по редица причини, в това число и заради собствената си история от периода на Втората световна война, както и заради опънатия над нея американски ядрен чадър.

Бившият председател на Съвета за национална сигурност и заместник-директор на Мосад Илан Мизрахи смята, че Израел няма да може да се противопостави на евентуална сделка, по силата на която Русия ще обогатява уран за Иран. „Израел трудно би отхвърлил сделка, при която обогатяването ще се извършва извън Иран“, заяви вчера Мизрахи. „При подходящ контрол и надзор бихме могли да приемем това положение“. Това би било възможно, ако Иран се съгласи да отвори всички свои ядрени комплекси, да разкрие всички съществуващи инсталации, например като завода за обогатяване на уран край град Кум (за който бе съобщено едва миналия месец), приеме да бъдат задействани съответните мерки за контрол и разшири възможностите за международен надзор.

Администрацията на Обама ще приветства такава сделка, тъй като Белият дом отчаяно иска да постигне някаква победа, особено след провала със Северна Корея и на фона на проблемите, с които се сблъсква в Ирак и Афганистан. Но дори при такава сделка винаги ще съществува вероятността Иран да продължи тайно да разработва ядрено оръжие, признава Мизрахи. „Дори ако сделката се осъществи, ние ще продължим да живеем в сянката на много въпросителни“, посочи той.

Въпреки всичко Израел може би няма да се примири с въпросителните, макар през последните седмици израелското правителство намали градуса на риториката си по адрес на Иран. Министърът на отбраната Ехуд Барак например обяви, че Иран не представлява заплаха за съществуването на Израел. Но това се дължи повече на деликатната ситуация в момента и на стремежа Израел да не се превръща в пречка пред дипломатическите усилия на президента на САЩ Барак Обама.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху смята, че е бил избран, за да попречи на Иран да стане ядрена държава. Ако сделката с Русия стане, на него ще му се наложи да промени представите си за своята роля.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.