Сексът между млади и стари… Половото влечение се събужда всяка сутрин

Д-р Врабчев. Снимка: авторката

Откакто свят светува се случва да се залюбят по-възрастен мъж с млада жена или обратното – по-възрастна дама с младо момче. Когато това е на базата на взаимна емоционалност и на истинска обич, то се приема. Но когато има комерсиалност или доказване на себе си – „аз не съм стар“ или „мен ме люби младо момче“, това вече са карикатури за обществото.

Мъжете не искат да остареят и с такава връзка лекуват своя проблем – с колкото по-млада жена е един мъж, толкова по-млад казва, че се чувства. Това е хубаво, обаче някак си не пасва. Ходи се по тънък лед. Не може да се излъже единният граждански номер. Дядо Вазов от какво е починал – от едно по-бурно еротично изживяване с ученичка.

Обратното е, когато по-млади момчета търсят спокойствие със зрели жени. Говорил съм с такива момчета и те казват: „Какво може да ми даде една девойка на 17 или на 18 години?“. Той търси по-зрялата жена, житейския опит, мъдростта. Но пак се ходи по тънък лед. Природата не търпи големи възрастови разлики. Всяко правило си има изключения, които обаче пак потвърждават правилото.

По принцип няма пределна възраст за половото общуване. Въпросът е друг – че всяка възраст си има своите особености. В младите години, когато кръвта ври и кипи, всичко, свързано с любене и с полово общуване не само е възможно, а и веднага се случва. Докато в по-следващите възрасти има някои разлики. Организмът не е този, който е бил на 20. На млади години издръжливостта ни е необятна, но във втората младост идват болестите, кръвоносните съдове вече не са същите и секс не значи точно онова, което правят на 15, на 25 и на 30. В по-напреднала възраст държането за ръчичка също е любене. Нежностите, галенето, милването, стимулирането на ерогенните зони пак са полово общуване, дори и без самото полово сношение (защото то може да не се случи по ред причини). Пак можем да се любим, но по други начини, вместо да се чувстваме инвалиди. И това пак ще ни достави същото удоволствие.

Някои жени след 60 години казват: „Вече нямам желание“. По какво се различават българката и европейката? Като им спре мензисът, българката казва: „Станах баба“, а европейката: „Сега го ударих на живот“.
Получава се малко като в приказката за Снежанка – жената се гледа в огледалцето, а то й казва: „Ти вече не си най-хубавата – Снежанка е по-хубава от теб“. Ето го врагът на жената след 45-50 годишна възраст, който убива женското в нея. Разбира се, природата си казва думата – тя не е на 15, не е на 20, не е на 30, но е жена.

Умението да остарееш, така че да останеш чаровна и духовно привлекателна, ако вече не си физически – това губят нашите жени. Защото изведнъж казват: „Ние сме баби“. Не е така. За една жена най-важното е като върви по улиците, мъжете да се обръщат след нея.

Не се прегърбвай, не слагай черно, не се прави на млада с операции, които те състаряват още повече и те превръщат в грозотия, а остави женското и чарът в теб да не умират. И тогава потърси човека, който те харесва. Жената не губи влечението си, защото то не умира никога. Тя сама си написва смъртната присъда с отказа си от полово общуване. Човек може да е и на 70, и на 80, но е хубаво да има партньор до себе си.

Едно време нашите прадеди не са казвали: „Омъжи се за мен“, а: „Искаш ли заедно да си направим дом?“ Това не са били къщата, воловете, каруцата и нивата, а аз и ти като партньори и в леглото, и в живота. Ето това й трябва на една жена над 60 – партньор до нея. Да си държат ръцете, да му каже: „мило“ и той да й каже: „мило“, да се помилват. Какво от това, че си над 60? Има една хубава пиеса, която се казва „Важното е да си желан“. Годините нямат значение. Биологията в нас е кодирана. Ще остареем, няма начин. Но онова, хубавото, което се нарича човешка любов, трябва да съхраним.

Когато една жена казва, че няма желание, тя е загубила чара. А го е загубила, защото не го е запазила. И се отчайва от живота. Затова си отиваме по-рано. Защото след определена възраст започваме  вече да живеем с човека до себе си като самотни хора. Той е до мен, но аз съм самотна. Тя е до мен, а аз съм самотен. Не смеем да си хванем ръчичките, защото вече сме били стари. Няма старост! Има съответен период от живота ни и не трябва да забравяме, че сме човешки същества, родени от природата. А това е Господ. И той ни е вменил едно нещо – винаги да се обичаме.

Няма никакви противопоказания за полово общуване в по-късни години, но не трябва да го свеждаме само до половото сношение. Може да съм с три инфаркта и с куп заболявания, но когато ме милват и целуват, аз съм щастлив. Моят учител, старият професор д-р Бостанджиев, казваше: „Колкото един мъж и една жена не забравят половия си живот, толкова по-дълго ще живеят“. Това е неговата рецепта, която аз предавам на своите пациенти. Тоест, за секса норми няма, възраст няма и граници няма, но сексът в широкия смисъл на думата – като вид човешко общуване.

Някои казват: „Не мога, аз съм импотентен“. Думата потентен значи възможност. Добре де, каква невъзможност? Щом има хубава съпруга до себе си, защо ще се предаваш? Или обратното: „Аз нямам полово влечение“. Не че го нямаш, а няма кой да ти го събужда.

Не забравяйте да се любите. Общувайте полово, независимо от възрастта, на която сте. Като бях студент пред хотел „Балкан“ (сегашният „Шератон“) спираха луксозни автобуси на „Балкантурист“ и от тях слизаха 70-80 годишни германци – мъже и жени, които се държаха по двама за ръчичка като децата в детската градина. Те казваха – ние сега живеем. Днес сме в София, утре сме на „Златни пясъци“, вдругиден – в Истанбул, след това в Калкута, в Япония… А какво правят възрастните хора при нас? Затворят се в една стая и ако отидат на пейката пред блока, говорят все за болести. Много е важна вътрешната нагласа на човек.

Една рецепта от мен: Сутрин като се събудиш, благодари на Господ, че ти подарява този слънчев ден и отново спечели другарчето до себе си. Спечели го като любовник и като любовница, без значение от възрастта. Може да му приготвиш хубаво ястие, да му вземеш хубаво питие. Купи й хубави рози! Колко ще ти струват три хубави рози? А те ще ти дадат настроение, желание за живот и полово желание. Тоест – половото влечение се събужда, а не се убива. При това се събужда всяка сутрин.
Записа: Светослава Банчева

–––––––––

* Д-р Илия Врабчев е сексолог с 40-годишен стаж. Практикувал е 23 години като лекар-сексолог в армията. В момента е сексолог на свободна практика.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.